Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplava u Kini
  • 04.09.2020. 18:00

U poplavi se utopilo više miliona svinja, a stradala i polja pirinča

Jake poplave pogodile su ogromna područja južne Kine. Stradali su milioni životinja, širi se afrička svinjska kuga, a štete na poljima pirinča su ogromne.

Foto: Depositphotos/ChinaImages (ilustracija)
  • 202
  • 10
  • 0

Jaki pljuskovi uz reku Jangce proteklih meseci uzrokovali su potop u južnim i istočnim delovima Kine. Kako piše agrarheute u poplavi je stradalo više miliona svinja, a još jedan od problema je i afrička svinjska kuga koja se zbog ove elementarne nepogode dodatno proširila. Takođe, zahvaćena područja su jedna od najvažnijih mesta za uzgoj pirinča.

Stradalo 39 odsto kineskog uzgoja pirinča

Kineski mediji prenli su da je u nekim regijama poplava dosegla visine koje se nisu dogodile još od one razorne 1998. godine. Velika područja sliva ove reke, uključujući i ona gde se uzgaja pirinač bila su potpuno pod vodom.

Italija uspela da proda pirinač Kinezima

Hou Livei, kineski naučnik sa Instituta za ekonomiju poljoprivrede procenjuje da je ove godine oštećeno više od 20.000 km2 poljoprivrednog zemljišta i da bi zbog toga značajno mogao da strada usev.

I satelitski snimci to dokazuju, a prikazane su ozbiljne poplave u provincijama južne doline Jangcea, uključujući Jiangsu, Anhui i Hubei koje zajedno proizvedu 39 odsto ukupnog useva ove svetski važne žitarice.

Prognozira se smanjenje populacije svinja za 20 odsto

Broj svinja u Kini se prošle godine smanjio za oko 180 miliona životinja ili 40 odsto zbog afričke svinjske kuge, a jake kiše i poplave na jugu zemlje pokreću nove slučajeve zaraze. Istraživanja kod malih uzgajivača, trgovaca i klanica otkrilo je na desetine novih slučajeva zaraze nakon obilnih kiša.

EFSA pokreće kampanju "Stop afričkoj svinjskoj kugi" u jugoistočnoj Evropi

"Pogođene su i srednje i velike farme", rekao je za reuters Ceng Lili, glavni analitičar konsultantske kompanije Šandong Jongi. Međutim, mnogi slučajevi nisu službeno prijavljeni. Ceng se boji da će jaka kiša u nekim provincijama smanjiti populaciju tih životinja i do 20 odsto.

Mnoge male farme nisu opremljene da izdrže takve elementarne nepogode, a još u julu kineski mediji su prikazali sliku poljoprivrednika koji se probijao kroz vodu kako bi spasio svoje stado.

Međutim, koliko je ukupno ovih životinja uginulo kao rezultat potopa još uvek nije poznato. Ping Čev, glavni analitičar u azijskoj kompaniji "Rabobank Research" kaže da se u Kini u to vreme moglo utopiti 20 miliona svinja, što odgovara oko pet odsto trenutne populacije te stoke.

Dozvoljena gradnja farmi u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 miliona svinja

Kolika je šteta biće poznato tek narednih meseci, a cene živih svinja na jugu Kine već su skočile.

Cene hrane i dalje rastu

I dok se na kineskom području raspravlja o cenama povrća i svinjetine koje su naglo porasle od kraja jula kao posledica elementarne nepogode, problem je i što je mnogo poljoprivrednika prisiljeno da ode sa svojih farmi.

Snažna inflacija hrane primećena je u Kini nakon što je izbila afrička svinjska kuga i tokom pandemije COVID-19. Treba napomenuti da cene i dalje rastu, a više cene znače oskudicu i(li) logističke probleme.


Povezana biljna vrsta

Pirinač

Pirinač

Sinonim: - | Engleski naziv: Rice | Latinski naziv: Oryza sativa L.

Pirinač se, kao pšenica i raž, prvenstveno upotrebljava za ishranu ljudi jer je lako svarljiv, blago deluje na sistem za varenje i ne izaziva poteškoće u varenju. Pirinač u... Više [+]

Tagovi

Kina Poplave Svinje Riža Reka Jangce


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao