Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 21.09.2023. 15:00

Od zrna do trilera: Pljuštale pretnje iz Ukrajine i Poljske, da li se smiruju tenzije oko žitarica?

Ova je nedelja vrlo burna kada je reč o uvozu ukrajinskih žitarica u pet njima komšijskih zemalja. Ulje na vatru je dodao Volodomir Zelenski govoreći pred opštom skupštinom UN-a.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 71
  • 6
  • 0

Poljska je najavila da više neće isporučivati oružje Ukrajini jer se sada fokusiraju na obezbeđivanje sopstvenih zaliha, izjavio je u sredu poljski premijer Mateus Moravecki. 

Taj je potez usledio nakon što je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski iskoristio svoj govor pred opštom skupštinom UN-a kako bi prozvao pojedine EU države za koje smatra da su dopustile da pitanje izvoza žitarica ide u korist Rusije, navodi Guardian.

"Alarmantno je to što neki u Evropi igraju ulogu solidarnosti u političkom pozorištu - praveći triler od zrna", rekao je.

"Samo vam se čini da igraju svoju ulogu, ali zapravo pomažu postaviti pozornicu moskovskom glumcu", vrlo je oštar bio Zelenski, a njegove su reči izazvale burnu reakciju Poljske koja je odmah prozvala ukrajinskog ambasadora i upozorila na dalje odmazde.

Pretio zabranom uvoza dodatnih proizvoda 

Moravecki je kasnije u izjavi za televiziju "Polsat News" upozorio ukrajinske vlasti:

"Ako žele eskalaciju sukoba, mi ćemo da stavimo dodatne proizvode na listu onih kojima je zabranjen uvoz u Poljsku. Ukrajinske vlasti ne razumeju stepen do kojeg je destabilizovana naša poljoprivredna industrija. Štitimo svoje poljoprivrednike", odlučan je premijer u čijoj se zemlji sledeći mesec održavaju izbori. Njegova populistička desna vlada, stranke Pravo i pravda ima snažnu podršku u poljoprivrednim regijama.

Sve se ovo događa samo dva dana nakon što je Ukrajina podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog uvođenja jednostrane zabrane od strane Mađarske, Slovačke i Poljske kojom ne dozvoljavaju uvoz pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice iz Ukrajine. 

Hrvatska neće uvoziti ukrajinske žitarice? Kijev podneo žalbu STO i sprema odmazdu Poljskoj

Osim toga, Kijev je najavio i uvođenje embarga na voće i povrće iz Poljske za šta se njihov ministar poljoprivrede Robert Telus nada da se ipak neće dogoditi jer bi nepotrebno pogoršalo situaciju, piše Farmer.

Treslo se brdo, rodio se... 

Ipak, tenzije se smiruju pa već danas APK-Inform piše kako su Poljska, Slovačka i Mađarska ipak spremne razmotriti mehanizam zajedničke provere i izvoznih dozvola koji je predložila Ukrajina, a prihvatila Evropska komisija.

"Imamo jako dobre povratne informacije od Rumunije i Bugarske, koje su reagovale pozitivno i nisu uvele nacionalne zabrane. Ostale tri zemlje, uključujući Poljsku, takođe već daju pozitivne signale u vezi njihove spremnosti da razmotre mehanizam kojeg nudimo", pomirljivo je rekao zamenik ministra privrede Ukrajine Taraš Kačka.

Koji sve faktori utiču na cenu žitarica i uljarica i zašto uporno padaju?

Takođe, Reuters piše kako je o ovom sistemu kontrole postignut i dogovor sa Slovačkom.

"Sve dok se ovaj sistem ne pokrene i potpuno testira, ostaje na snazi zabrana uvoza četiri robe iz Ukrajine", poručuju u njihovom ministarstvu. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Odmazda Volodomir Zelenski Zabrana uvoza Uvoz žitarica Pretnje Sistem kontrole


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li su žene u lošijem položaju na selu od muškaraca?

197


Glasova: 105

Da, podređene su 53,3%

Glasova: 25

Ne, dominantnije su u odnosu na muškarce 12,7%

Glasova: 51

Ne, ravnopravne su 25,9%

Glasova: 16

Ne zanima me ova tema 8,1%

Pregled ankete

Pregled ankete