Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 07.03.2019. 10:00

Omogućiti zakup poljoprivrednog zemljišta i na duži rok

Učesnici panela "Održivi razvoj poljoprivrede" na 26. Kopaonik biznis forumu saglasili su se da je važno da država u narednom periodu omogući zakup poljoprivrednog zemljišta na duži rok i to na 30 do 50 godina.

Foto: Bigstock/Zorandim
  • 191
  • 9
  • 0

Direktori velikih poljoprivredno-prehrambenih kompanija koje posluju u Srbiji i regionu, kako je preneo "Dnevnik" podsetili su na podatak da sektor u kojem njihove kompanije rade, učestvuje sa osam procenata BDP-a Srbije i da poljoprivreda ostvaruje značajan suficit od oko 1,4 milijardi dolara.

Subvencije po kilogramu, a ne po hektaru 

Subvencije u poljoprivredu, kako su ocenili na Biznis forumu treba da se daju po kilogramu proizvedene robe, a ne po hektaru kako je to praksa trenutno. Kao sektor koji je izdvojen kao profitabilan i veoma razvijen u prehrambenoj industriji Srbije, učesnici su izdvojili mesnu industriju koja godišnje u Srbiji ostvari promet od 1,2 do 1,6 milijardi evra.

Učesnici panela "Održivi razvoj poljoprivrede" na 26. Kopaonik biznis forumu su rekli da je važno da država u narednom periodu omogući zakup poljoprivrednog zemljišta na duži rok i to na 30 do 50 godina. Smatraju da bi onaj ko bi zakupio zemljište prema njemu se i ophodio "domaćinski", te ne bi morao svake godine ponovo da konkuriše za zakup i time bude u neizvesnosti kada je reč o dugoročnim planovima za proizvodnju.

Geo Srbija - vidljivost parcela i kontrola subvencija

Tražnja za zemljom se ne smanjuje 

U Srbiji postoji 595.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, od čega je 80.000 hektara pašnjaka i utrina, a 515.000 hektara obradive poljoprivredne površine. Tražnja za zemljom se ne smanjuje, pa cena zakupa iz godine u godinu raste. Prosečna cena zakupa državnog zemljišta za protekle tri godine je 194,5 evra po hektaru, dok je 2012. bila 160 evra, prenosi RTS. 

Koje zemljište je najskuplje, a koje najjeftinije u EU?

Slična je situacija kada je reč o kupovini zemljišta, bar kada se posmatra rast cene "crnog zlata". Podaci Republičkog geodetskog zavoda Srbije (RGZ), kako prenosi Politika pokazuju da se cene oranica znatno razlikuju po regionima. Prema računici izvedenoj na osnovu 12.600 kupoprodajnih ugovora,  prosečna cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji dostigla je 6.000 evra.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Zakup zemlje Republički geodetski zavod Biznis forum


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.