Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RZS
  • 02.09.2020. 12:00

Pad prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda za 2,5 odsto

Za prvih šest meseci 2020, u poređenju sa istim periodom 2019. godine, ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji veća je za 4,1 odsto u tekućim cenama. Međutim, rezultati za drugo tromesečje ipak beleže pad.

Foto: Bigstock/Dan Grytsku
  • 62
  • 3
  • 0

Prema najnovijim informacijama Republičkog zavoda za statistiku, ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji u drugom tromesečju 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, izražena u tekućim cenama, manja je za 2,5 odsto.

Za prvih šest meseci 2020, u poređenju sa istim periodom 2019. godine, ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji veća je za 4,1 odsto u tekućim cenama, odnosno za 3,4 odsto u stalnim cenama.

Skoro sedam odsto više proizvođačke cene - najviše voća?

Podsetimo, raniji izveštaj Republičkog zavoda, pokazao je, na primer, da su cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u junu 2020. godine, u odnosu na maj 2020. godine, u proseku smanjene za 1,4 odsto.

Takođe, cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-jun 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, u proseku su povećane za 0,7 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-jun 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: "stoka" i "živina" (4,6 odsto) i "industrijsko bilje" (2,4 odsto).

Internet trgovina i dalje u porastu, a popularne su i 'beskontaktne' prodavnice

Takođe, treba spomenuti da su se mnogi za vreme karantina odlučili za onlajn kupovinu što je iznenadilo brojne trgovce koji su se u početku teško snalazili s velikim brojem narudžbina, a u nekim slučajevima isporuke su trajale i do nekoliko nedelja. 


Tagovi

Republički zavod za statistiku Prodaja Otkup Cene proizvoda Karantin


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u