• RZS
  • 02.09.2020. 12:00

Pad prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda za 2,5 odsto

Za prvih šest meseci 2020, u poređenju sa istim periodom 2019. godine, ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji veća je za 4,1 odsto u tekućim cenama. Međutim, rezultati za drugo tromesečje ipak beleže pad.

Foto: Bigstock/Dan Grytsku
  • 48
  • 2
  • 0

Prema najnovijim informacijama Republičkog zavoda za statistiku, ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji u drugom tromesečju 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, izražena u tekućim cenama, manja je za 2,5 odsto.

Za prvih šest meseci 2020, u poređenju sa istim periodom 2019. godine, ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji veća je za 4,1 odsto u tekućim cenama, odnosno za 3,4 odsto u stalnim cenama.

Skoro sedam odsto više proizvođačke cene - najviše voća?

Podsetimo, raniji izveštaj Republičkog zavoda, pokazao je, na primer, da su cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u junu 2020. godine, u odnosu na maj 2020. godine, u proseku smanjene za 1,4 odsto.

Takođe, cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-jun 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, u proseku su povećane za 0,7 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-jun 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: "stoka" i "živina" (4,6 odsto) i "industrijsko bilje" (2,4 odsto).

Internet trgovina i dalje u porastu, a popularne su i 'beskontaktne' prodavnice

Takođe, treba spomenuti da su se mnogi za vreme karantina odlučili za onlajn kupovinu što je iznenadilo brojne trgovce koji su se u početku teško snalazili s velikim brojem narudžbina, a u nekim slučajevima isporuke su trajale i do nekoliko nedelja. 


Tagovi

Republički zavod za statistiku Prodaja Otkup Cene proizvoda Karantin


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moja mala basta... hemije nula. Blitva raste kao luda, nju nisam usnimio... Keleraba je lepo rodila....#mojepovrće