• Dronovi
  • 06.04.2020. 07:30

Poljoprivredni dronovi mogu da se koriste u borbi protiv virusa COVID-19?

Dron može da dezinfikuje oko 600.000 m2 dnevno, što odgovara broju od 100 radnika opremljenih prskalicama, i bez potrebe za osnovnim sredstvima za zaštitu. Dronovi to rade s više preciznosti, a budući da su roboti, ne mogu se zaraziti virusom.

Foto: Depositphotos/psisaa
  • 161
  • 8
  • 0

Pre nepunih deset godina dronovi su se koristili u različitim aspektima modernog života, a nešto kasnije i u poljoprivredi. Pokazali su se efikasnim i tokom pandemije COVID-19 korona virusa. Poljoprivredni dronovi za primenu sredstava za zaštitu bilja mogli bi se koristiti kao brzo rešenje za automatsku i preciznu dezinfekciju javnih površina.

Velika Britanija traži od vlade dozvolu

Univerzitet Harper Adams traži od vlade Velike Britanije odobrenje upotrebe dronova namenjenih za prskanje useva za dezinfekciju žarišnih tačaka koje su kontaminirane korona virusom. Ideju su im dali Kinezi koji su ovakve sisteme koristili za dezinfekciju više od 902 miliona m2 u 20 svojih provincija.

Uprkos činjenici da se poljoprivredni dronovi koriste, već duži niz godina u zemljama poput Kine, Indije i SAD-a, evropski propisi zabranjuju njihovu upotrebu u Velikoj Britaniji, u svrhu zaštite useva.

Dron: Efikasan pomoćnik i u voćarstvu - vidi i ono što ljudsko oko ne može

Džonatan Gil, istraživač elektronike i bespilotnih letelica sa Univerziteta Harper Adams kaže da se mora doneti hitna dozvola za primenu dezinfekcionih sredstava pomoću dronova.

Dron dnevno dezinfikuje oko 600.000 m2

"Dron može da dezinfikuje oko 600.000 m2 dnevno, što odgovara broju od 100 radnika opremljenih prskalicama, i bez potrebe za osnovnim sredstvima za zaštitu. Dronovi to rade s više preciznosti, a mogu se i vratiti na isto područje za veću preciznost. I naravno, budući da su roboti, oni ne mogu da se zaraze virusom.", kaže za farmers guardian Gil.

Pregovori s kineskim proizvođačima

Univerzitet je već  u pregovorima s kineskim proizvođačima "XAG" i "DJI". Kompanija "DJI" je investirala oko 1,5 miliona dolara u svoju flotu dronova koji vrše dezinfekciju, a svaki od njih može nositi oko 200 litara dezinfekcionog sredstva.

Tamo gde ne može traktor, može dron

Međutim, Direktiva EU do sada nije u Britaniji odobrila hitan način primene dezifenkcionih sredstava u urbanim područjima, a to je ideja koja bi mogla da spase mnogo života i smanji verovatnost zaraze drugih ljudi.  

Detektuju povišenu temperaturu, paze na disciplinu, dostavljaju...

Zanimljivo je kako zahvaljujući termalnim kamerama, dronovi u pojedinim kineskim provincijama skeniraju zgrade pokušavajući da uoče građane s povišenom telesnom temperaturom. Osim toga, koriste se i za upozoravanje i disciplinu onih koji ne nose maske ili ne poštuju stroge preporuke koje se tiču izolacije i karantina te drugih preventivnih metoda. Svoju svrhu imaju i u dostavi hrane i lekova, smanjujući potencijal za kontakt i širenje virusa.

Dronovi obavljaju mnoge zadatke bolje i preciznije od ljudi i postojeće mehanizacije poput prskanja poljoprivrednih površina zaštitnim sredstvima, dostave hrane i nadgledanja velikih površina.  

U videu možete videti kako izgleda dezinfekcija pomoću dronova za prskanje poljoprivrednih površina:

Foto: JumpStory


Tagovi

Dron Poljoprivredni dronovi COVID-19 Pandemija Korona virus Dezinfekcija površina


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.