Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 25.02.2022. 09:40
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Srbobran

Poljoprivrednici ministarstvu: Ne treba nam jednokratna pomoć nego sistemsko rešenje

Nizom protestnih vožnji traktorima širom Srbije poljoprivrednici su izrazili nezadovoljstvo stanjem u agraru. U Srbobranu je u toj akciji učestvovalo stotinak poljoprivrednika.

Foto: Đorđe Simović
  • 6.745
  • 582
  • 0

U Srbiji se poslednjih nedelja održavaju protesti poljoprivrednika širom zemlje. Protestnim vožnjama i javnim negodovanjem, proizvođači su izneli svoje zahteve resornom ministarstvu. Međutim, čini se da su zalaganje državnih insitutcija da se uspostavi komunikacija sa demonstrantima i reši problem - slaba. O zahtevima poljoprivrednika, ali i toku razgovora u Vladi Srbije za Agroklub je govorio prvi među jednakim paorima u Srbobranu Zoran Janković.

Prihvaćen jedan zahtev?

Juče ste bili u Vladi Srbije povodom teške situacije u agraru. Kako su tekli razgovori i da li je nešto odlučeno?

Od naših pet zahteva, Vlada je prihvatila jedan, da sve zaostale subvencije budu isplaćene do 10. marta. Međutim, ostala su još četiri. Oko regulisanja uvoza smrznutog mesa i mleka u prahu, i dva osnovna i prva zahteva, akcize za gorivo koje su nenormalno visoke i subvencije od 200 evra po hektaru.

Ministar Nedimović je ranije garantovao isplatu dela subvencija do 10. marta, međutim Dušan Tufegdžić, predstavnik delegacije poljoprivrednika na protestima u Šapcu otkrio je da će se ta isplata sprovesti tek posle aprila

Razumem i njihovu poziciju da su tehnička vlada i da ne mogu da donose sistemska rešenja. Mi smo tražili bilo kakvu vrstu pomoći. Tako da je ostalo na tome da se danas (25.2.) sastanemo sa njima da iznesu ponudu koliko bi mogli za ovu godinu, ali je to jednokratna pomoć. To nije sistemsko rešenje koje mi tražimo. Dakle, da važi i za ubuduće.

Socijalni mir se kupuje na račun poljoprivrednika

Kako vi poljoprivrednici tumačite da ima novca za neke druge vidove pomoći, a da nema za poljoprivredu?

To nas i boli, ali znamo da se socijalni mir kupuje na račun poljoprivrednika. Vlade se bave cenom zejtina koje se u domaćinstvu troši dve litre mesečno, ili cenom šećera i kažu to ulazi u potrošačku korpu. Ali ljudi, cena dizela je na istoriskoj visini. Ako nam sada ne pomognete, sutra nas neće biti. Nestaćemo. Razumem ja da je svaka pomoć stanovništvu dobrodošla.

Zoran Janković govorio je za Agroklub

Ali jednom sloju stanovništva se pomaže, a za osnovnu privrednu granu - poljoprivredu nema pomoći. To je za nas neshvatljivo.

I sami ste poljoprivrednik, ratar, kako ćete se pripremiti za prolećnu setvu koja je, evo, na pragu?

Ja bih, lično, voleo da me neko poduči. Prošle godine sam po katastarskom jutru imao prinos soje oko 1.070 kilograma, što je u novcu iznosilo 87.600 dinara. Po ovim cenama đubriva i dizela, i mizernim subvencijama od 4.000 dinara po hektaru, meni treba oko 700 evra ili 84.000 dinara da uložim po katastarskom jutru. Znači, za 3.600 dinara bi trebalo da radim celu sezonu i čekam rod, što je stvarno neshvatljivo. Ja sam uvek za to da onaj koji radi treba i da zaradi.

Protesti dok se ne ispune zahtevi

Kakav ishod očekujete od ovih protesta?

Ako nam se ne ispune zahtevi, mi ćemo nastaviti sa svojom borbom. Kad-tad mi ćemo do svoga doći.

Podsetimo, do sada su protestovali poljoprivrednici iz Mačve, Šumadije i Pomoravlja, Sandžaka, Juga Srbije, Bačke i Banata, a za danas (25.2.) protest su najavili proizvođači iz Srema. Tokom ranijih protesta, ratari Braničevskog okruga su prihvatili ponudu Ministarstva da u nabavci mineralnog đubriva pored ukidanja carina i mogućnosti kupovine uzimanjem kredita po povoljnijim uslovima, isto bude subvencionisano od strane grada Požarevca. Slično je ponudio svojim farmerima i Kragujevac. 


Foto prilog


Tagovi

Protesti Poljoprivrednici Ministarstvo poljoprivrede Zoran Janković Subvencije Gorivo Zahtevi


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."