Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 03.04.2024. 09:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Kisač

Poljoprivrednici "najveći kockari" - zakup zemljišta se ne isplati?

Ja radim samo svoju zemlju i to za nulu. Imamo 65 jutara - suvo ratarenje i presipamo iz šupljeg u prazno, kaže Goran Filipović iz Kisača.

Foto: Depositphoto/soleg
  • 4.992
  • 400
  • 0

Cene poljoprivrednog zemljišta rastu, raste i zakup. Najskuplje oranice uvek je držala Bačka, a u "vrhu" je i kad je pitanju arenda privatnih useva - po pisanju pojedinih medija oko 200 do 250 evra po hektaru. 

"Cena zakupa najbolje zemlje u Bačkoj se kreće od 250 do 350 ali po jutru, dakle 500 do 550 po hektaru", odmah je raspršio iluzije ratar iz Kisača Goran Filipović i dodao da u njegom selu, ne može više da se nađe parcela ispod 300 evra u arendi.

Dodatan izdatak

"Više se ne isplati uzimati zemlju u zakup. Od tri prethodne godine, jedna je bila osrednja, dve su bile sušne - nismo imali prinos i nisi mogao da pokriješ sa ulaganjem da platiš zakupodavcu ni tih 300 evra", procenjuje Filipović koga smo upitali da li ta ista logika važi i za zemlju u sopstvenom vlasništvu, te da li to znači da se radi "za nulu ili minus" u kućnom budžetu?

"Ja radim samo svoju zemlju i to za nulu. Imamo tačno 65 jutara - suvo ratarenje i presipamo iz šupljeg u prazno. Cene sirovina su nikakve - stoji 15 dinara kukuruza, te stoji. Bio je blagi porast prošle nedelje, ali to je beznačajno."

Filipović radi samo svoju zemlju (foto: Julijana Kuzmić)

Ovog proleća Filipović će sejati 10 ha šećerne repe, 15 ha soje i 15 ha kukuruza

"Da su idealni uslovi, jedno jutro zemlje kukuruza može da rodi 70 metara (sedam tona) - to je 100.000 dinara. Sada sa svim ulaganjem, dobili bismo možda 200 do 250 evra čistih para. A, ako si uzimao arendu, ti si opet u gubitku", procenjuje kisački ratar. Uljane repice, ječma i pšenice, prošle godine nije uspeo da poseje zbog loših vremenskih uslova i novembarskih protesta. Već nabavljeno seme, kaže, čeka sledeću godinu.

"Ništa nije sigurno"

Kad je u pitanju državna zemlja koja se izdaje u zakup na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište se obaveštavaju svi zainteresovani proizvođači gde se izdaje i kolika površina useva. Od uslova potrebno je da potencijalni zakupac ima registrovano gazdinstvo poslednje tri godine i izvod iz javne evidencije o nepokretnosti odnosno o vlasništvu poljoprivrednog zemljišta. Stočari imaju pravo prečeg zakupa.

"Državna zemlja je uvek bolja varijanta, ali mi je nemamo u Bačkoj mnogo. Inače je lošijeg kvaliteta, ali se zakup kreće od 150 do 250 evra po hektaru, što je ogromna razlika. Međutim, sa takvom zemljom je 15 do 20 odsto manji prinos. Ali, u Banatu gde ima mnogo državne zemlje su i parcele veće, tako da mogu da se izlicitiraju table od 10, 20, 30, 50 ha, pa ako se 'potrefi' bolja godina može da se isplati", kaže Filipović i dodaje, da ništa nije sigurno te da su poljoprivrednici "najveći kockari".

Zakupila državnu zemlju kao nosilac gazdinstva, kao član ne može da je prijavi za subvencije?

"Kakvi kladioničari! To su oni koji se bave suvim ratarenjem imaju velika ulaganja i večito strepiš da li ćeš ostati dužan. Ljudi iz mog okruženja 'krpe rupu' i uzmu pod arendu iako znaju da su već dve-tri godine u minusu, dižu još veći kredit jer se nadaju da će skočiti cena sirovina ili vratiti se u normalu."


Tagovi

Zakup zemljišta Arenda Privatno zemljište Državno zemljište Goran Filipović Cena šećerne repe


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Priroda

"Pred oluju 2"
Fotografija nastala 11. juna u 12:18 č, u ataru sela Brežane, Požarevac, neposredno pred početak oluje.