Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 07.07.2022. 13:30

Požari besne u "komšiluku" - izgoreli kombajn, balirka i pšenica

Vatrogasci su imali pune ruke posla, a štete su velike.

Foto: Facebook/DVD Pleternica
  • 4.074
  • 373
  • 0

Požar se desio na lokaciji između Pleternice i Resnika kod Slavonskog Broda u Hrvatskoj, a osim kombajna izgorelo je i oko dva hektara žitarica. Stradalih, nije bilo, javljeno je na fejsbuk profilu DVD-a Pleternica.

Kako je objavila Policijska uprava požeško-slavonska, požar je na kombajnu u vlasništvu trgovačkog društva iz Kutjeva, u sredu 6. jula, oko 14.30 sati, izbio usled kvara na motoru i pregrejavanja pa prelaska toplote na plastični rezervoar goriva.

"Nakon toga se proširio na poljoprivrednu površinu kojom prilikom je izgoreo hektar pšenice i hektar strništa", naveli su. 

Vatrogasci su u objavi na društvenoj mreži napisali da su na teren izašli vozilima Mercedes, AC Mercedes i ŠV Mercedes sa sedam vatrogasaca i još njih šest u pripravnosti. Pomogli su im i vatrogasci DVD-a Gradac i Buk.

Nešto kasnije, dodaje policija, oko 21.30 sati u blizini mesta Komarovci, na neutvrđeni način došlo je do požara na otvorenom prostoru kojom prilikom je izgorela suva trava i strnište.

Šteta je velika

Šteta 1,2 miliona dinara

Kako je objavila Policijska upava osječko-baranjska između Kešinaca i Vrbice u polju "Moknice" u utorak oko podne 21-godišnjak je traktorom i radnom mašinom vršio baliranje slame.

"Tokom baliranja došlo je do paljenja radne mašine koja je u potpunosti izgorela zajedno sa 250 m2 strništa", navode u objavi.

Zapalilo se i 250 m2 strništa

Uviđaj je obavio inspektor zaštite od požara u saradnji sa policijskim službenicima Policijske postaje Đakovo.

Kako kažu iz policije, utvrđeno je da je do požara došlo zbog tehničke neispravnosti električnih instalacija. Pravnoj osobi nastala je materijalna šteta oko 80 hiljada kuna (1,2 miliona dinara).

Sprečite ovakve pojave

Inače, ovih dana u Hrvatskoj izgorelo je i 14 hektara ječma zbog varnica iz kombajna, gorele su i bale, polje pšenice i to kako piše policija, zbog opuška cigarete, a gorela je i farma u Dalmaciji.

Sprečimo ovakve prizore

Podsetimo, krajem juna kod Kikinde vatrena stihija zahvatila je više od 30 hektara poljoprivrednog zemljišta pod pšenicom, koja je bila spremna za žetva. Vatra je zahvatila velike površine u ataru, a usled jakog vetra naglo se širila ka mestu Nakovo.

Požar u žetvi: Postavite iskrolovce, nosite S aparat, obezbedite traktor sa plugom

Ono što poljoprivrednik mora sam da uradi je održavanje mašine kako bi izbegao ovakve situacije. Takođe, treba biti odmoran, jesti i piti dovoljno vode kako bi svesno i savesno mogao da obavi posao. Nikako pušiti cigarete u polju! 


Foto prilog


Tagovi

Požar Izgorela balirka Izgoreo kombajn Varnica Vatrogasci Šteta od požara


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.