Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva
  • 02.07.2022. 18:00

Požar u žetvi: Postavite iskrolovce, nosite S aparat, obezbedite traktor sa plugom

Vremenske prilike su ekstremne i dovoljna je jedna varnica da zapali presušeni klas i da se plamičak pretvori u vatrenu stihiju. Što možete učiniti da do toga ne dođe i šta ako se vatra raširi?

Foto: Depositphotos/mihalec
  • 234
  • 38
  • 0

Toplotni talas koji traje čitavu nedelju donosi mnogobrojne probleme poljoprivrednicima. Dugotrajna suša ne utiče samo na nedostatak vlage u zemljištu ili pak stanje stoke nego i na radove u polju, prilikom žetve. 

Pre desetak dana gorela su mađarska polja, žitarice spremne za žetvu. Ove nedelje je tokom kombajniranja izbio požar u Hrvatskoj zbog varnica kombajna, dok je u Kikindi prošle nedelje izgorelo tako 30h pšenice. 

Na ove ste članke reagovali u komentarima na društvenim mrežama. Bilo je tu svega - od teorija zavere preko pretpostavki da mehanizacija nije dobro održavana do saveta šta činiti ako do požara dođe. Bilo je i onih koji su zaključili kako ima kombajnera koji u klimom rashlađenoj kabini kombajna stave slušalice na uši pa niti vide niti čuju što se oko njih događa. 

Traktor sa plugom u pripravnosti

Ali, ne treba olako suditi. Vremenske prilike su zaista ekstremne i dovoljna je jedna varnica da zapali presušeni klas i da se plamičak pretvori u vatrenu stihiju. 

Ono što poljoprivrednik mora sam da uradi je održavanje mašine kako bi izbegao ovakve situacije. Takođe, treba biti odmoran, jesti i piti dovoljno vode kako bi svesno i savesno mogao da obavi posao. Ne pušiti cigarete u polju! 

Šta sve treba proveriti na kombajnu pre žetve pšenice?

Oni koji su u mogućnosti, bilo bi dobro u pripravnosti imati osobu koja će biti u blizini sa traktorom sa plugom koji se može upotrebiti u preventivne svrhe i zaustavljanje širenja plamena zaoravanjem linije ispred fronta požara. 

Odmah po izbijanju požara ili kad se primeti dim, na polju ili u bilo kojem drugom slučaju, potrebno je obavestiti vatrogasce.

"Gašenju požara možete pristupiti isključivo ako ne ugrožavate sebe. Zaoravanjem je moguće napraviti pojas na kojem se može zaustaviti vatra, međutim tu treba biti jako oprezan jer kod brzog širenja moguće je da požar preskoči barijeru ili zahvati traktor te ugrozi osobu na njemu", upozoravaju iz Vatrogasne zajednice Hrvatske, a iz Vatrogasnog saveza Srbije dodaju da se takozvani "vatrogasni plug" koristi i kod nas.  

"Oko zapaljenog prostora se naprave odbrambeni procesi koji sprečavaju širenje vatre, koji se najefikasnije obavljaju "vatrogasnim plugom sa četiri brazde" ili buldožerima. Najuspešnije se gašenje vrši raspršenim mlazom vode. Ukoliko do požara dođe za vreme vršidbe osnovni zadatak je spašavanje mašina i uređaja, uklanjane neovršenog i ovršenog žita i sprečavanje prenošenja požara na susedne njive i objekte", kažu srpski vatrogasci.

Budite jako oprezni jer veliku opasnost predstavlja dim koji i na otvorenom prostoru može ugroziti osobu što može dovesti do smrtnih posledica. 

Svesno i savesno (Foto: Depositphotos/IgorK48)

"Zaustaviti vozilo koje izaziva varnicu i biti u pripravnosti sa protivpožarnom opremom, a u slučaju nastanka požara pozvati vatrogasce na broj 193", ističu iz VSS, a hrvatske kolege dodaju da je na samim intervencijama čest slučaj da poljoprivrednici pomažu vatrogascima u gašenju uz pomoć privatnih traktorskih cisterni s vodom

Postaviti iskrolovce 

Napominju da je sve uređaje koji se koriste u poljoprivredi potrebno pre intenzivnije upotrebe pregledati i zameniti neispravne delove. Dodaju da bi bilo dobro da su kombajni i traktori opremljeni sa aparatima za početno gašenje požara (S aparati). 

"Mašine bi trebalo imati iskrolovce na izduvnim cijevima. Takođe je potrebno pridržavati se preventivnih mera za izbijanje požara koje uključuju čišćenje okućnica i prostora oko zgrada od suve trave i drugog zapaljivog materijala. Ne smemo koristiti alate koji proizvode iskre u njihovoj ili blizini suvih poljoprivrednih proizvoda", upozoravaju. 

Posebno treba biti oprezan kod korišćenja zapaljivih materijala kao što je gorivo, motorno ulje, mast za podmazivanje i slično. 

Preventivne mere 

Kao preventivne mere pre žetve treba preduzeti mnogo ranije, a to znači zasejavati žitarice dalje od železničke pruge i drugih saobraćajnica gde može doći do iskrenja zbog različitih razloga. Takođe, velike komplekse pod žitaricama je dobro podeliti zelenim pojasom

Kod skladištenja žitarica treba biti posebno oprezan, zbog mogućnosti zapaljenja i eksplozije, stoga skladišni prostori moraju biti dobro provetreni. 

Vatrogasci preporučuju da se biljni ostaci kompostiraju, a ne spaljuju te je potrebno pratiti odluke lokalne samouprave vezano uz zabranu spaljivanja na otvorenom prostoru. 


Tagovi

Požar Žetva Traktor s plugom Iskroovci Aparat S Vatrogasci Oprez


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.