Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište svinja
  • 04.02.2022. 15:00

Pred kolapsom: Svinjari u Britaniji eutanaziraju zdrave životinje

Britanski stočari imaju velike finansijske gubitke. Cene svinja su sve niže, a hrane svakim danom više.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 1.158
  • 259
  • 0

Sektor svinjarstva je pred kolapsom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za poslednjih šest meseci se broj svinja smanjio za 10 odsto. Finansijski gubici se gomilaju. Egzodus istočnoevropskih radnika doveo je do nedostatka mesara i zaostatka u klanju više od njih 170.000 u januaru.

Prema pisanju Nieuweoogst, uzgajivači su suočeni s brojnim problemima. Cene stočne hrane su naglo porasle, a rastu i dalje, dok su cene svinja preniske. Iz Nacionalne asocijacije svinjara (NPA) i Nacionalne unije farmera (NFU) su istakli da predložene mere ne deluju, gubici se gomilaju i cela situacija predugo traje.

Klanicama i prerađivačima nedostaju radnici što onemogućava kupovinu životinja spremnih za klanje. Poseban problem je što je veliki broj zaklanih imao preveliku telesnu masu. Dakle, uzgajivači moraju da hrane one koje su odavno trebalo biti zaklane, a hrana je svakim danom sve skuplja.

Eutanazija zdravih životinja

Problem pokušava da se reši eutanazijom zdravih životinja što je za stočare vrlo teško te dovodi do velikog mentalnog stresa. Kako navode iz NPA, neprihvatljivo je da se zdrava i kvalitetna hrana uništava na ovakav način.

U poslednjih pola godine mnogi su uzgajivači odustali od ove proizvodnje, a od sredine 2021. godine broj svinja se smanjio za 30.000.

Hrane svinje koje su trebalo da budu zaklane (Foto: Depositphotos/Rawlik)

NPA i NFU su u zajedničkom pismu pozvali Ministarstvo poljoprivrede da organizuje hitan samit pod motom: "Kriza se ne sme pretvoriti u katastrofu". Oni žele u saradnji s Vladom pronaći izlaz za celi sektor, od proizvođača do prodaje.

Nisu pomogle ni vize za mesare

Vlada je u oktobru ponudila šestomesečne vize za hitne slučajeve za 800 stranih mesara, ali, kako piše Reuters, NPA je saopštila da ih je stiglo samo 105.

Broj priplodnih stada se ubrzano smanjuje, a kada se ona izgube, oporavak će biti dugotrajan i skup.

Britaniji preti nestašica hrane? Svinjarstvo teško pogođeno

Proizvođači javljaju da su predali samo 50 odsto ugovorenih svinja. Prerađivači nemaju radnike koji mogu da obrade ugovoren broj. Prema trenutnim podacima gubici rastu i iznose 34 dolara po grlu.

Iz ovih organizacija su pozvali vladu da podstakne trgovce na malo da vode marketinške kampanje za povećanje britanskog, domaćeg mesa, ohrabrujući tako prerađivače da oslobode zaostatak. 


Tagovi

Uzgoj svinja Tržište svinja Prodaja svinja Kolaps Eutanazija svinja Mesari


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.