Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja đubriva
  • 18.03.2022. 13:00

Proizvodnja đubriva: Yara stopirala svu nabavku od ruskih dobavljača

Ova odluka može da dovede do još jednog smanjenja proizvodnje mineralnih đubriva i njihovog poskupljenja na EU i globalnim tržištima.

Foto: Depositphotos/singkham Yara
  • 234
  • 48
  • 0

Norveški proizvođač mineralnih đubriva Yara International stopirao je svu nabavku od ruskih dobavljača povezanih sa subjektima i osobama koje su pod sankcijama Evropske unije uvedenih zbog ratnog sukoba Rusije i Ukrajine, objavili su u svom saopštenju. 

Navode da će koristiti svoj globalni proizvodni sistem sa ciljem da osiguraju snabdevanje kupaca.

"Međutim, Yara ponavlja svoju zabrinutost za globalnu sigurnost hrane i poziva vladu na akciju za zaštitu lanaca snabdevanja hranom i smanjenje zavisnost od Rusije", poručili su. 

Prošle nedelje saopštili kako smanjuju proizvodnju u fabrikama Ferrara u Italiji i Le Havre u Francuskoj čiji je zajednički godišnji kapacitet jedan milion tona amonijaka i 0,9 miliona tona uree što predstavlja 45 odsto kapaciteta evropske proizvodnje. 

Informativno-analitička služba portala Fertilizer Daily veruje da iako Yara nije otkrila kompaniju od koje je prestala da kupuje, vrlo je verovatno da se radi o EuroChem-u koji proizvodi kalijum hlorid. Njegov vlasnik Andrej Meljničenko je sankcionisan od strane Evropske unije, zbog čega je dao i ostavku na mesto direktora Upravnog odbora. 

Proizvodnja azota: Borealis prekinuo pregovore s ruskim EuroChem-om, pale i ostavke

"Ova odluka Yare u odnosu na ruske kompanije može da dovede do još jednog smanjenja proizvodnje mineralnih đubriva i njihovog poskupljenja na EU i globalnim tržištima", komentarišu analitičari. 


Tagovi

Proizvodnja đubriva Yara Obustava nabavke Nestašica Cena Veštačko đubrivo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao