Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 20.10.2020. 07:30

Samostalna odluka svake zemlje o zabrani pesticida, bez obzira na EU?

Države članice imaju pravo da zabrane pesticide čak i ako su oni dopušteni na nivou Evropske unije, pod uslovom da službeno obaveste Komisiju, odluka je koju je doneo najviši Evropski sud.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 114
  • 5
  • 0

Države članice imaju pravo da zabrane pesticide čak i ako su oni dopušteni na niovu Evropske unije, pod uslovom da službeno obaveste Evropsku komisiju, odluka je koju je doneo najviši Evropski sud, a koju su pozdravile brojne organizacije koje ovo vide kao potvrdu da zemlje nisu ograničene postupcima odobrenja EU.

"Ova presuda dokazuje da države same zakonski mogu da štite svoje građane i okolinu. Vlade se često boje tužbi iz agrohemijske industrije, a nadam se kako će ova odluka dovesti i do novih nacionalnih zabrana“, rekao je za Euractiv službenik za zdravstvo i zaštitu životne sredine u "Pesticide Action Network Europe" (PAN) Martin Dermajn.

Ima i onih koji su oštro osudili ovakav stav. Francuska zaduga za zaštitu useva Union des industria de la protection des plantes (UIPP), zatražila je poništenje donetog zakona smatrajući ga nespojivim sa uredbom EU koja usklađuje odobravanje aktivnih materija i sredstva za zaštitu bilja u 27 država članica.

Uveli nova ograničenja za herbicide na bazi glifosata

Ali, kako Evropski sud ne može sam da donese odluku, već zajedno sa nacionalnim sudom ili tribunalom, konačna je presuda još uvek pod znakom pitanja, a trebalo bi da bude objavljena sledeći mesec.

Usvojena nova strategija za hemikalije

Strategija Evropske unije za hemikalije usvojena je 14. oktobra 2020. godine, a kreirana je zbog činjenice da se na poljoprivrednim poljima može istovremeno koristiti nekoliko pesticida, kao i zbog toga što se na uzorcima hrane našlo više ostataka tih hemijskih materija.

Na primer, godišnji izveštaj koje je objavila Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) početkom ove godine pokazala je da jedna trećina hrane koja se konzumira u Evropi sadrži ostatke dva ili više pesticida, navodi Euractiv.

"Studije ljudskog biomonitoringa ukazuju na sve veću prisutnost različitih, opasnih hemikalija u krvi i telesnom tkivu, uključujući određene pesticide i biocide“, istaknuto je u strategiji navodeći još kako je kombinovana prenatalna izloženost nekoliko hemijskih materija dovela do smanjenja broja rođenih.

Pronašli zamenu za hemijske pesticide - alternativa je RNA biokontrola?

Glavni cilj tog dokumenta je rešavanje kumulativnih i kombinovanih učinaka hemijskih materija, uključujući pesticide. Takođe, naglašava potrebu i za bržim rešavanjem metodologije koja obezbeđuje da se postojeće odredbe sprovedu u potpunosti, a sve kako bi se postigla ambicija nultog zagađenja.


Tagovi

Pesticidi Evropski sud Odluka Strategija Hemikalije Zabrana


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.