Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje ambrozije
  • 29.06.2022. 07:30

Seme ambrozije vitalno je 40 godina - kako je suzbiti?

Suzbijanje ovog korova je otežano, jer raste skoro svuda i niče u dugom periodu. Možemo sprovoditi mehaničke, agrotehničke i hemijske mere.

Foto: Maja Celing Celić
  • 540
  • 77
  • 0

Najviše prozivana alergena biljka je ambrozija Ambrosia artemisiifolia ili poznata pod mnogo drugih naziva, fazanka, partizanka, limundžik, Krausova trava, prijedorčanka, strankinja, pšenična trava. Jednogodišnja je zeljasta biljka koja može narasti do 1,5 metara u vis.

Suzbijanje ove biljne vrste je veoma složen proces, jer se javlja na širokom području. Veoma je invazivna, a njeno seme ostaje vitalno u zemlji sledećih 40 godina. Raste u ratarskim i povrtarskim kulturama, na strništima, u baštama, vrtovima, pored puteva i rečnih vodotoka, kanala, železničkih pruga.

Agresivan polen

Izuzetno je alergena biljka koja prouzrokuje velike zdravstvene teškoće osobama koje ne podnose njen polen. Alergija se odražava u pojavi kijanja, curenja iz nosa, svraba sluzokože, suzenja i otečenih očiju. Dužina polinacije se kreće od 74 do 94 dana i za to vreme stvori mnogo polena. Dokazano je da njegova koncentracija raste s povećanjem temperature, dok rast količine vlage izaziva smanjenje. Koncentracija polena je najveća ujutro, a najmanja uveče i posle kiše.

Svaka pojedinačna biljka može da stvori oko 100 miliona polenovih zrnaca koji imaju izgled poput lopte sa šiljcima, a na jednoj se formira 170.000 cvetova. Osim toga, lako se raznose vetrom i mogu biti preneta i do 300 kilometara udaljenosti od mesta nastanka. Najveća koncentracija je na 100 metara u blizini biljaka. Zrna polena su pronađena čak na visini od tri kilometra.

Suzbijanje ambrozije

Suzbijanje ovog korova je otežano, jer raste skoro svuda i niče u dugom periodu. Možemo sprovoditi mehaničke, agrotehničke i hemijske mere.

Ambrozija - korov, alergen i lek

Pojedinačne, mlade biljke možemo čupati uz obavezno nošenje rukavica. Okopavanje, međuredna kultivacija, malčiranje, kosidba, prašenje strništa su samo neke od mehaničkih i agrotehničkih mera koje se sprovode.

Može narasti do 1,5 metara (Depositphoto/elenathewise)

Hemijsko suzbijanje se primenjuje upotrebom registrovanih herbicida za širokolisne korove ili "totalima". Obično se sprovodi na neobradivim površinama uz puteve i železničke pruge.

U mnogim zemljama je propisano obavezno uklanjanje ambrozije, a nesavesnim vlasnicima zemlje na kojoj raste propisuju se kazne zbog neuklanjanja.

Najbolje je da se ukloni pre cvetanja kako bi se smanjilo stvaranje polena i semena koje će osigurati novi rast u sledećim godinama. 

Ublažavanje alergije

Najbolji način je da izbegavate kontakt s ambrozijom ako imate alergijsku reakciju. To je teže postići. Vreme provoditi u zatvorenim, klimatizovanim prostorijama. Potrebno je jačati imunitet konzumacijom namirnica bogatih vitaminima B i C i flavonoidima. Pomoći će održavanje higijene lica i nosnica, inhalacije kamilicom i hajdučkom travom, kao i čajevi od matičnjaka, koprive, kamilice i drugog lekovitog bilja.

Kako se poljoprivrednici mogu zaštititi od alergije na polen?

Sve navedeno ima efekta kada se radi o blažim alergijskim reakcijama, a za jače ispoljavanje simptoma neophodna je upotreba lekova koje vam prepiše doktor.


Tagovi

Ambrozija Suzbijanje Korov Alergija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić