Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dronovi u poljoprivredi
  • 24.09.2020. 14:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Sprečio krađu jabuka - dronom!

Tokom godina u dane berbe Tihomir Zoraje iz Subotice pretvarao se u noćnog čuvara svog imanja. Kada je već tako, svom silom prilika odabrani "poziv" učinio je komfornijim, tako što je nabavio dron kojim u više navrata "patrolira" u svom voćnjaku.

Foto: Depositphotos/rustsleeps
  • 600
  • 28
  • 0

Nakon što je RTS preneo priču o porodici Petković iz Bukovca kod Novog Sada kojima je preko noći odsečeno 280 stabala kajsije i da tada nije bio poznat motiv takvog nedela, a ni mogući počinioci, otvorilo je priču o tome na koje načine se sačuvati od uljeza u svojim voćnjacima.

Sada kada su jabuke stigle za berbu, mnogi proizvođači bore se sa krađom svojih plodova, a jedan subotički voćar bezbednost voćnjaka podigao je na viši nivo - dronovma.

Petkovićima posekli 280 stabala kajsije - počinioci nepoznati

Više od decenije Tihomir Zoraje na Kelebiji uzgaja voće na oko hektar i po i tokom celog tog perioda bio je suočen sa krađom njegovih plodova mukotrpnog rada. Prve godine su mu čak krali i tek zasađene mladice. Tokom tih godina u dane berbe pretvarao se u noćnog čuvara svog imanja. Kada je već tako, svom silom prilika odabrani "poziv" učinio je komfornijim, tako što je nabavio dron kojim u više navrata "patrolira" u svom voćnjaku, izveštava RTV.

"Ove godine čak nije ni bilo nešto puno roda, ali smo uspeli u tri - četiri navrata da presretnemo krađu, tako da generalno se već isplatio", kaže Zoraje za ovaj medij.

U planu i senzori

Ovim se izbegava fizički kontakt s ljudima koji imaju loše namere, a da li će pozvati policiju procenjuje na osnovu vrednosti potencijalne krađe. Međutim, i letenje dronom zahteva budnost, pa ovaj mladi voćar razmišlja i o postavljanju senzora.

Dron: Efikasan pomoćnik i u voćarstvu - vidi i ono što ljudsko oko ne može

Video nadzor je nešto što je odavno praksa i u ovoj branši, ali se isplati samo na velikim plantažama.


Tagovi

Krađa u voćnjaku Dron Dronovi u poljoprivredi Jabučar Berba jabuka Tuhomir Zoraje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...