Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stajnjak
  • 03.01.2023. 10:00

Šta je potrebno znati za pravilnu manipulaciju stajnjakom?

Da bi se stajnjak pravilno razlagao i da bi gubici hranljivih materija bili što manji, treba ga negovati.

Foto: Verica Matić
  • 457
  • 21
  • 0

Kvalitet stajnjaka zavisi od hemijskog sastava, načina čuvanja, negovanja i upotebe. Sastav je vrlo različit, jer svaka vrsta stoke daje različit sastav izmeta, što opet zavisi od vrste hrane i načina varenja. Goveđi sadrži više vode, a manje hranljivih sastojaka, pa se svrstava u hladan stajnjak. Svinjski, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Požarevac Nenad Vujčić, može da bude i topao i hladan, što zavisi od vrste hrane koja se daje.

"Stajnjak živine je najjači po svom sastavu, jer sadrži mnogo više hranljivih sastojaka od prethodno pomenutih. I kod iste vrste stoke, sastav je različit, na primer, mlada stoka bolje iskorišćava hranu od starije, pa je njihov siromašniji hranljivim sastojcima", kaže Vujčić i dodaje da tovna grla dobijaju više zrnaste hrane, nego priplodna, pa je njihov stajnjak bogatiji u hranljivim sastojcima.

Negovanje stajnjaka

Da bi se stajnjak pravilno razlagao i da bi gubici hranljivih materija bili što manji, kaže da ga treba negovati. Osnovni uslov za pravilno negovanje je sagrađeno đubrište koje obezbeđuje kvalitetne procese fermentacije i zrenja i istovremeno štiti podzemne vode od zagađenja.

Stajsko đubrivo nikad nije izdalo seljaka, pa nek' ga baci, ko ga ima!?

Đubrište, kako kaže stručnjak treba da ispuni određene uslove, da je nepropustljivo za tečnost (najbolje je da bude izgrađeno od betona), da se dobro oceđuje (da ima izvestan pad dva do pet odsto), da ne dopušta priliv tečnost spolja (grade se pogodni kanali, a podiže se i zid visine oko 0,5 metara), da osočna jama bude potpuno odvojena i da nema nikakve veze sa đubrištem, da se podigne krov radi zaštite od sunca i suvišnog isparavanja, da se sa strane đubrišta koja je nagnuta postavi slivnik i drugi.

"Kada se stajnjak odvozi sa gomile, onda ga ne treba uzimati sa cele površine, već sa jednog kraja i po celoj dubini. Savetujemo zemljoradnike da stajsko đubrivo odmah nakon iznošenja na njivu ravnomerno razbacaju i po mogućstvu odmah zaoru kako bi se izbegli gubici hraniva", kaže savetodavac.

Savet je da se odmah zaore

Ukoliko niste u mogućnosti da odmah po dovoženju stajnjaka na njivu obavite i njegovo zaoravanje potrebno je prekriti ga nepropusnim materijalom, može i slojem zemljišta debljine oko 15 centimetara, koji će sprečiti dalje isparavanje i gubitak hranljivih materija, savetuje.

Zašto je važno odmah zaorati razbacani stajnjak?

"Skladištenje stajnjaka na zemljištu povlači sa sobom opasnost od zagađenja, kako površinskih tako i podzemnih voda. Ovakav način skladištenja mora biti privremen i on se mora primeniti za uzgoj useva u toku sledeće sezone rasta. U ovom slučaju količina stajnjaka uskladištenog na svakoj njivi mora da odgovara potrebama te njive", kaže stručnjak za stočarstvo i dodaje da nakon unošenja u zemljište stajnjak mora da pretrpi izvesne promene da bi bio dostupan kao biljno hranivo.

Nakon unošenja u zemljište stajnjak mora da pretrpi izvesne promene

"Stajnjak unesen pod usev, recimo, okopavine, povećava prinose i narednih godina. Zbog takvog, produženog njegovog dejstva, đubrenje treba obavljati prosečno svake treće godine", kaže Vujčić.

Podsetimo da takođe, treba znati kada i na kakvom tipu zemljišta treba delovati sa stajnjakom, jer klimatski uslovi i tekstura utiču na njegovu brzinu razlaganja. U sušnoj klimi, na teškim zemljištima za jare useve daje se u jesen, a u humidnoj klimi i na lakim u proleće.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kvalitet stajnjaka Sastav stajnjaka Nenad Vujčić Svinjski stajnjak Razlaganje stajnjaka Zaoravanje stajnjaka Unošenje stajnjaka


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovo je delo vrhunskog majstora.