Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenji radovi
  • 03.10.2023. 07:30

Šta se u oktobru radi u voćnjaku i bašti?

Berba, setva, sadnja, rezidba, đubrenje, oranje, malčiranje su samo neki od poslova koje obavljamo u ovom mesecu.

Foto: Depositphoto/alicjane
  • 845
  • 71
  • 0

Berba, obrada zemlje, setva, sadnja, priprema za zimu i spremanje zimnice su radovi koje obavljamo u oktobru. Mnogo posla u jednom mesecu. Kasne vrste i sorte voća, povrća, ratarskih kultura, začinskog, lekovitog i divljeg bilja sada beremo i pripremamo za čuvanje u zimskom periodu.

Radovi u voćnjaku

U voćnjku osim berbe plodova pred nama je uređenje, sanitarna rezidba, ali i sadnja novih sadnica.

Deset stvari na koje morate paziti prilikom sadnje voćaka

Stabla se polako spremaju za zimsko mirovanje. Đubriva koja sada primenjujemo treba da budu bogata fosforom, kalijumom i drugim hranivima koji pomažu boljem prezimljavanju i razvoju korena u zimskim mesecima. Sadržaj azota treba da je smanjen.

Provode se tretmani za zaštitu od prezimljujućih oblika štetočina i prouzrokovača oboljenja.

Sada je vreme setve semena voćaka. To je prirodan način pripreme za klijanje i nicanje na proleće, jer većina traži izloženost niskim temperaturama da bi nikla.

Radovi u bašti 

U bašti posao se kreće od jesenjeg oranja u slučaju da obrađujete zemlju ili pokrivanja, preko berbe i nege jesensko-zimskih vrsta do setve, odnosno sadnje ozimih kultura. Sada se obavlja malčiranje, ali i zaštita vrsta koje prezimljavaju. Čiste se i uređuju plastenici.

Prvi mraz: Koje povrće nije osetljivo, a u kojem slučaju ga zaštititi?

Obavlja se setva ozimih vrsta i sorti. Obavezna je setva ozimih lukova, crvenog i belog. Oni će vam obezbediti mladi luk tokom ranog proleća.

Za sadnju belog luka birajte velike, zdrave, krupne češnjeve sa spoljne strane glavice. Dubina sadnje je malo veća nego kod jarih sorti, jer je potrebno češnjeve i lukovice crvenog luka zaštititi od smrzavanja. Kod sadnje u plastenicima berba je moguća i tokom zime. Beru se i skladište plodovi tikvi, masirača, iskopava se batat, rotkve i druge vrste.

Sadnja reznica i lukovica

Osim setve ozimih vrste povrća početak meseca je rezervisan i sa sadnju reznica lekovitog i začinskog bilja, poput: lavande, majčine dušice, ruzmarina, žalfije, origana, matičnjaka. U zavisnosti od lokacije i vremenskih uslova, termin sadnje može da se pomeri. Sada se sade trajnice i lukovice ukrasnog bilja.

Obilje organskog materijala od čišćenja bašti, voćnjaka ili cvetnih vrtova, kao i otpad od pripremanja zimnice možemo iskoristiti za kompostiranje.

Kako i zašto kompostirati opalo lišće?

Vreme je setve ozimih ratarskih kultura. Sada obavljamo jesenje oranje za jare.


Tagovi

Ozimo povrće Jesenji poljoprivredni radovi Radovi u oktobru Bašta u oktobru Voćnjak u oktobru Jesenja setva Jesenja setva luka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bez ovog predmeta se nekada nije moglo zamisliti ni jedno domaćinstvo.