Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepelnica
  • 23.04.2020. 18:00

Šta uzrokuje pepelnicu i na kojim se kulturama najčešće javlja?

Razvija se i u uslovima niske relativne vlažnosti vazduha i visoke temperature pa se bolest obično javlja tokom letnih meseci. Gljivica tkivima oduzima hranjive materije, a karakterističan simptom je pepeljasta prevlaka bele ili sivkaste boje.

Foto: Depositphotos/Elena281
  • 4.189
  • 23
  • 0

Izazivaju je gljivične bolesti poznate pod nazivom pepelnice. Ova se bolest javlja na velikom broju kultura, a u bašti se najčešće može primetiti na ružama, paradajzu, krastavcima, ali i na voćkama poput jabuka kao i vinovoj lozi. Ni ratarske kulture nisu otporne.

Razvija se i u uslovima niske relativne vlažnosti vazduha i visoke temperature pa se bolest obično javlja tokom letnjih meseci. Gljivica tkivima oduzima hranjive materije, a karakterističan simptom je pepeljasta prevlaka bele ili sivkaste boje.

Inficira strne žitarice, šećernu repu, suncokret i duvan

Pepelnica strnih žitarica se javlja na pšenici, ječmu, raži, zobi i tritikalu. Rane infekcije uzrokuju smanjenje rasta korena, a zaražene biljke slabije busaju i imaju usporen rast vlati, ali i manji broj klasova. Smanjuje se i sadržaj skroba i proteina zrna.

Simptomi su kod svih strnih zrna vrlo slični, na lišću i svim ostalim zelenim delovima se uočavaju malene beličaste grupe brašnjavog izgleda. Prvo nastaju na donjem lišću i prizemnom delu vlati. Boja grupa se menja iz bele u svetlo smeđu.

Pepelnica strnih žita: Vreme je za primenu fungicida

Na lišću šećerne repe koji su stari dva do šest meseci obično uz glavne lisne žile stvaraju se kružne, bele grupe praškastog izgleda. Kako bolest napreduje, tako biva zaraženo svo lišće u rozeti. Pri jakim zarazama lišće žuti, postaje smeđe-ljubičasto i suši se. Kada kiše isperu prevlaku, ispod se mogu videti male nekrotične pege.

Na suncokretu i duvanu se pretežno javlja na licu lista, prekrivajući plojku belom ili svetlo sivom prevlakom, a ako bolest napreduje, prevlaka se može razviti i na naličju listova. Na duvanu se simptomi vide na stabljici i sa obe strane lista, a ono je tanko poput papira što mu značajno smanjuje kvalitet i cenu otkupa.

Na povrću može uticati na rod i kvalitet plodova

Pepelnica na krastavcima se javlja redovno u polju, ali i u zaštićenim prostorima. Na licu listova nastaje pepeljasta prevlaka koja se lako uklanja dodirom. Kod jake zaraze može biti zaraženo i naličje, a ponkad mogu biti napadnuti kotiledonski listovi i vreže. Lišće na kraju žuti, suši se i nekrotizuje.

Pepelnica na paradajzu i paprici može značajno uticati na rod i kvalitet plodova. Kod obe vrste prvi simptomi su žućkaste pege koje prekriva baršunasto-bela prevlaka. Napadnuto lišće žuti, uvija se i suši. Kod paprike otpada, a kod paradajza ostaje da visi na biljci. Jak napad pepelnice negativno utiče na razvoj plodova, pojavu ožegotina i značajno smanjuje prinos. 

Najčešća bolest ruža je pepelnica

Pepelnica je najčešća bolest ruža, naročito u zatvorenim prostorima. Napada sve biljne organe na kojima se pojavljuje karakteristična pepeljasta prevlaka, a ukoliko su napadnuti pupoljci i cvetna stabljika, cvetovi se ne otvaraju. Kod intenzivnog uzgoja uzrokuje velike probleme, jer zaražene ruže gube tržišnu vrednost. Kod jače zaraze dolazi do uvijanja i sušenja lišća.

Na vinovoj lozi uzrokuje pucanje bobica

Štete od pepelnice na grožđu u pojedinim godinama mogu biti i do 90 odsto. Simptomi se javljaju na svim zelenim delovima vinove loze. Kao i kod ostalih kultura nastaje beličasta prevlaka na lišću koji se usled napada uvija i kovrdža, a kod jakih zaraza i suši.

Pepelnica leske - simptomi i suzbijanje

Na cvetu se zaraza može desiti pre oplodnje, i tada pepelnica uzrokuje sušenje i opadanje cvetova. Bobice izgledaju kao da su posute pepelom, a gljivica uništava pokožicu bobica i zbog unutrašnjeg pritiska one pucaju.

Jabuka - simptomi vidljivi odmah nakon listanja

Pojavi pepelnice jabuke pogoduje blaga zima, suvo i toplo vreme u proleće, jače đubrenje i osetljive sorte. Prevlaka se razvija na svim zelenim organima. Na listu se bolest pokaže odmah, a zahvaćeni listovi su uži, tvrdi, deformisani, uspravni i uvijeni. Postepeno se suše, poprimaju sivkastu boju i opadaju.

Stablo ima veliki broj ogoljenih izdanaka s nekoliko suvih listova na vrhu, a krošnja je retka. Mladi se izdanci slabije razvijaju, a cvetovi iz zaraženog pupoljka su zelenkasti s pepeljastim delovima.

Mere kontrole od ove bolesti podrazumevaju pridržavanje plodoreda, optimalno đubrenje azotom, uništavanje biljnih ostataka i ostale agrotehničke mere. Suzbijanje se sprovodi fungicidnim preparatima, ali i ekološkim, kao što su preparati na bazi belog luka. Važno ga je sprovoditi preventivno - kada se ostvare uslovi za zarazu, a pre simptoma bolesti!

U narednom periodu pisaćemo nešto više o ovoj bolesti i njenom suzbijanju na spomenutim kulturama. 


Tagovi

Pepelnica Prevlake Gljivične bolesti Simptomi pepelnice Zaštita bilja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.