Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bugarski poljoprivrednici
  • 01.08.2020. 07:30

Strahuju da će im Zeleni plan ugroziti prinose, konkurentnost i prihode

Zbog Zelenog plana EU bugarski poljoprivrednici su pesimistični oko bioloških sredstava za zaštitu bilja koje će ponuditi Evropska komisija. Zabrinuti su da će im takva politika doneti manje prinose lošijeg kvaliteta i da će ugroziti konkurentnost na tržištu i prihode.

Foto: JumpStory
  • 137
  • 6
  • 0

Bugarski poljoprivrednici prognoziraju manje prinose lošijeg kvaliteta, a samim tim i niže prihode kao rezultat nove Zelene politike EU. U središtu njihove zabrinutosti je značajno smanjenje upotrebe pesticida i đubriva do 2030. godine, piše euractiv.

Pesimistični su u pogledu da će Evropska komisija moći da ponudi biološka sredstva koja su podjednako efikasna kao hemijska. Trenutno se proizvođači oslanjaju na pesticide, a predstavnici bugarskog Ministarstva poljoprivrede komentarisali su da su svesni zabrinutosti i da će se založiti za dodatne subvencije poljoprivrednika.

Zašto smanjuju količine?

Smanjenje količine hemijskih sredstava za zaštitu bilja predviđeno je novom poljoprivrednom strategijom EU-a "Od njive do trpeze". Ona je deo Evropskog zelenog sporazuma koji će kreirati politike za postizanje ciljeva Komisije za klimatski neutralne ekonomije do 2050. godine.

"Upotreba pesticida u poljoprivredi prouzrokuje zagađenje zemljišta, vode i vazduha kao i gubitak biološke raznovrsnosti i može da našteti biljkama, insektima, pticama, sisarima i vodozemcima", stoji u strategiji.

Pita li itko poljoprivrednika što misli o smanjenju upotrebe pesticida?

Podsećamo, kako bi suzbila takve praske, Komisija ima u cilju smanjenje upotrebe pesticida za 50 odsto do 2030. godine, kao i đubriva za najmanje 20 odsto.

Brige poljoprivrednika zbog alternativa

Uprkos obećanjima o bio-alternativama i očuvanju prihoda poljoprivrednika, bugarski farmeri su već zabrinuti.

"Očekivanje nižih prinosa lošijeg kvaliteta je opravdano ako se upotreba pesticida naglo smanji u sledećih 10 godina. Za sada jednostavno nema alternative hemijskim sredstvima. Postupci za odobravanje bioloških sredstava trajaće godinama, a raspravlja se da li će one biti jednako efikasne protiv bolesti i štetočina", komentarisao je Kostadin Kostadinov, predsednik Nacionalnog udruženja proizvođača žitarica i predviđa da će biološke zamene biti znatno skuplje.

Naglasio je činjenicu da upotrebna dozvola za mnoga hemijska sredstva uskoro ističe, a novi koji će ih zameniti su i do 10 puta skuplji iako nisu biološki. On tvrdi i da je velika upotreba pesticida u toj zemlji 'mit'.

"Upotreba pesticida i đubriva u Bugarskoj je ispod proseka EU. Smanjenje njihove upotrebe za 50 odsto znači da bi zemlja bila nekonkurentna na zajedničkom tržištu Unije. Komisija bi to trebalo da uzme u obzir, a smanjenje bi u Bugarskoj trebalo biti manje od 50 odsto, a više od 50 odsto u zemljama u kojima se masovno koriste", komentirisao je prof. Bozhidar Ivanov, direktor Instituta za ekonomiju poljoprivrede.

Eko proizvodnjom vratili selo u život

Podaci pokazuju da se između 2012. i 2017. udeo kupljenih herbicida značajno povećao i to za 120 odsto, zatim 350 odsto za insekticide i 171 odsto za fungicide uprkos tome što poljoprivrednici tvrde da nema porasta upotrebe ovih hemijskih sredstava.

"Osim toga, ne postoji garancija da se ovde koriste sva đubriva i pesticidi kupljeni u Bugarskoj. Ona je pogranična zemlja, a deo prodaje namenjen je trećim zemljama", zaključio je Kostadinov.

Bugarski naučnici Ciljevi EU idu u pravom smeru

"Nova politika Evropske unije nije za potcenjivanje i ide u pravom smeru. Postoje i druge mogućnosti pomoću kojih bi usevi mogli prirodno da budu održiviji", komentarisao je prof. Ivan Kirjakov sa poljoprivrednog instituta Dobrudža.

Istakao je važnost integriranog suzbijanja štetočina koji se uspešno sprovodi u Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Poljskoj. To se postiže rotacijom useva, a ta praksa obezbeđuje prirodno jačanje zemljišta. Ostali koraci su brzo otkrivanje i zbrinjavanje obolelih biljaka odgovarajućim nadzorom, a hemikalije bi trebalo da se koriste kada je to stvarno neophodno. 


Tagovi

Zeleni plan Od njive do trpeze Smanjenje pesticida Smanjenje đubriva Bugarski poljoprivrednici


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.