Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ToTy 2022
  • 19.10.2021. 16:30

TotY 2022: John Deere dvostruki pobednik, uz traktor godine, uzeli i titulu za najbolji svestrani!

Na takmičenju za izbor traktora godine, u tri kategorije, borilo se 14 traktora i 11 proizvođača, a razloga za zadovoljstvo imaju i u kompaniji "Reform" i "New Holland".

Foto: John Deere
  • 364
  • 17
  • 0

Ratarski i svestrani - bila su to dva aduta brenda John Deere za titulu traktora godine, dakako svaki u svojoj kategoriji. I, očigledno, itekako dobar izbor jer američka kompanija "Deere & Company" ima čime da se ponosi. 

Na takmičenju za Traktor godine 2022. imaju stopostotan učinak. 

John Deere 7R 350 AutoPower ovogodišnji je traktor godine, a pobedu su odneli i u kategoriji svestranog traktora.

"Proglašen je najboljim zahvaljujući izvanrednoj tehnologiji i performansama koje ima kao i kvalitetnoj i udobnoj kabini. Održivost je ovde takođe igrala veliku ulogu", rekao je Bas Van Hatum, urednik časopisa "Future Farming" i "Trekker", razloge zbog kojih se žiri odlučio da dodeli laskavu titulu pobednika.

Dvostruki pobednici 

U kategoriji svestranog traktora ("Best Utility") pobedio je JD 6M 120 AutoPower

"S kontinuiranim varijabilnim menjačem, kratkim međuosovinskim razmakom od 2.400 mm, najvećom radnom masom od 10,450 kg i najnovijom tehnologijom za preciznu poljoprivredu, ovaj model dovoljno svestran za obavljanje širokog spektra različitih zadataka, od radova sa prednjim utovarivačem do obrade zemljišta i transport", istakao je Hatum karakteristike drugog pobednika. 

JD 6M 120 AutoPower odneo je titulu najboljeg svestranog traktora

Kao najbolji voćarsko-vinogradarski, brdski i ostali specijalizovan traktor ("Best of Specialized“) proglašen je Reform Metrac H 75 Pro, dok je u posebnoj kategoriji ("Sustainable Toty") u čiji izbor su ušli svi finalisti trijumfovao New Holland T6 Metan Power koji prema mišljenju žirija predstavlja korak napred prema održivoj poljoprivredi. 

Najbolji specijalizovani Reform Metrac H 75 Pro 

I ove je godine žiri od 26 profesionalnih novinara različitih poljoprivrednih medija iz 25 evropskih država imao izuzetno težak zadatak. Ocenjivale su se osobine motora, prenos, elektronika, hidraulika, komfor kabine, inovativna tehnička rešenja, dizajn kao i odnos konjskih snaga i cene. 

Ceremonija proglašenja na EIMA sajmu

"Uvreženo je mišljenje da će nove tehnologije imati temeljnu ulogu u savremenoj poljoprivrednoj mehanizaciji. One će biti oruđe za efikasniju i održivu poljoprivredu", kazala je Lucija Salmaso, generalna direktorka kompanije "BKT Europe".

New Holland T6 Metan Power - Sustainable Toty

A za razliku od prošle kada je bilo onlajn, ceremonija proglašenja bila je uživo i to prvog dana otvaranja jednog od najvećeg evropskog poljoprivrednog sajma - EIMA koji se održava u Bolonji od 19. do 23 oktobra.

Obraćajući se prisutnima na dodeli nagrada Diana Lenci, predsednica Evropskog veća mladih poljoprivrednika - CEJA i italijanska mlada poljoprivrednica rekla je kako poljoprivrednici razumeju da će se neizbežno morati prilagoditi zahtevima životne sredine, pa je pravi izbor mašine vrlo važna odluka u privrednom, društvenom i ekološkom smislu.

Slab udeo mladih poljoprivrednika 

Ukazala je na važan problem, osim klimatskih promena, a to je udeo mladih ispod 40 godina koji se bave poljoprivredom, a koji je prema njenim rečima tek 11 odsto. 

"U sledećih 10 godina imaćemo ogromnu populaciju onih koji odlaze u penziju, a neće imati ko da ih zameni. Mladim farmerima veliki je problem finansiranje. Većini njih banka nije u mogućnosti da da kredit, a bez njega ne mogu ulagati u proizvodnju", upozorila je Lenci poručivši kako je najbolje rešenje ovoga problema osnivanje fondacije. 

Ovogodišnja ceremonija održala se onlajn na EIMA sajmu

Inače, za ovu prestižnu titulu borila su se 14 traktora i 11 proizvođača, a posetioci EIMA sajma imaju imogućnost da ih uživo vide u posebnom TotY odeljku. 


Tagovi

TotY 2022 Traktor godine John Deere 7R 350 AutoPower John Deere 6M 120 AutoPower Reform Metrac H 75 Pro New Holland T6 Metan Power


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner