Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 14.10.2022. 18:00

Vest iz Rusije uzdrmala tržište - novi rast cena žitarica

Ruski ambasador je posle intervjua izazvao nove poremećaje na tržištu.

Foto: Depositphoto/IgorStrukov
  • 1.893
  • 160
  • 0

Cene žitarica su krajem ove sedmice ponovo porasle. Razlog je intervju za Reuters koji je dao ruski ambasador pri UN u Ženevi Genadi Gatilov, koji je rekao kako se Rusija sprema da prekine sporazum o izvozu žita preko luka u Crnom moru.

Zabrinutost Moskve da se koridori neće moći održati prohodnim odrazila se na svetsko tržište.

Novo poskupljenje

Vest o mogućem zatvaranju crnomorskih luka rezultirala je rastom cena pšenice i kukuruza. Na pariškom MATIF-u cene pšenice su porasle za tri evra, odnosno na 356,25 evra po toni.

Kukuruz je poskupio za jedan evro i trebalo je izdvojiti 341,25 evra po toni, dok je vrednost uljane repice viša za 0,75 evra i iznosi 633,75 €/t.

Delegacija UN će u nedelju nastaviti pregovor o nastavku slobodnih koridora za transport, a sastanak će se održati u Moskvi.

Šta će se događati sa žitaricama u ovoj sezoni?

Ambasador Gatilov je rekao kako postoji mogućnost da se uskrati podrška ovom dogovoru, ali da se ruska strana ne protivi isporuci žita. Naglasio je da ugovor treba sve strane tretirati jednako, kao i da isto tako bude implementiran od svih učesnika. On je generalnom sekretaru UN-a uručio pismo s pritužbama ruske strane na dosadašnju implementaciju ugovora. Međutim, nije želeo da otkrije sadržaj prigovora.

Na čikaškoj berzi samo soja pojeftinila

CBoT je pratio dešavanja. Decembarski fjučersi za pšenicu su poskupjeli neznatno za 0,99 odsto i cena je bila 335,21 evra po toni, kukuruz je poskupio za 0,69 odsto 280,86 eura/t.

Cena soje je pala na 524,36 evra po toni. Ovas je poskupio za 0,87 odsto i cena je bila 287,05 evra po toni.


Tagovi

Cene žitarica Cene kukuruza Cena pšenice MATIF CBoT


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.