U Nemačkoj je broj prijavljenih slučajeva porastao na više od 20 u šest saveznih država. Čak 300 slučajeva zabeleženo je u evropskim zemljama, ali i u Kanadi.
Poslednjih meseci u nekim evropskim zemljama, kao i u Kanadi zabeleženo je više od 300 slučajeva salmoneloze koji su međusobno povezani. U Velikoj Britaniji porastao je broj slučajeva zaraze zbog pronađene bakterije (Salmonella Enteritidis) u smrznutom pohovanom pilećem mesu.
Iako se ona ubija dubokim smrzavanjem, ipak može da ostane zarazna na nižim temperaturama. Prema EurekAlert-u, u Nemačkoj je broj prijavljenih slučajeva trenutno porastao na više od 20 u šest saveznih država. Prošle godine u toj zemlji bilo je ukupno 10.000 prijavljenih slučajeva, od kojih je većina bila uzrokovana konzumacijom kontaminiranih namirnica.
Infekcije hranom mogu da se izbegnu posvećivanjem posebne pažnje higijeni prilikom pripreme sirovog mesa. Zbog mera preduzetih za suzbijanje pandemije Covid-19, ljudi češće kuvaju kod kuće, a zbog čega koriste praktične proizvode poput smrznutih proizvoda.
Kako bi sprečili zarazu, hranu, pogotovo onu koja sadrži sirovo meso živine potrebno je dobro da se termički obradi "Za decu i starije rizik da se razbole je veći", upozorava predsednik nemačkog Saveznog instituta za procenu rizika (BfR), prof. dr. Andreas Hensel.
Istrage službenih tela za nadzor hrane pokazuju da sirova živina i njeni nusproizvodi uključujući i smrznute, mogu da budu kontaminirani patogenima. Naime, 2018. godine ova bakterija pronađena je u 5,6 odsto pregledanih uzoraka pilećeg mesa, a Campylobacter u svakom drugom uzorku. Iz tog razloga, BfR podstiče poštovanje preporuka o rukovanju, kao i pripremi mesa i proizvoda od živine.
Istina je da se bakterije poput salmonele i kampilobaktera ubijaju za vreme kuvanja ili pečenja ako se postignu odgovarajuće visoke temperature. Ali, prenosom njihovih klica na ruke, kuhinjski pribor i površine, druga hrana može da postane kontaminirana tim patogenima.
Za sigurnost hrane važna je svaka faza prehrambenog lanca - od polja do stola
Budući da salmonela može da se razmnožava u hrani na temperaturama iznad 7°C, poseban rizik javlja se prilikom konzumiranja hrane koja se dugo drži u frižideru, kao što su salate i deserti.
BfR navodi da se u pripremi sirove živine treba strogo pridržavati sledećih opštih higijenskih pravila:
Tagovi
Autorka