Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji u poljoprivredi
  • 06.09.2019. 10:00
  • Šumadijski okrug, Kragujevac

Za podsticaje poljoprivrednicima ove godine izdvojeno 37 milijardi dinara

Sredstva su dodeljivana poljoprivrednicima za povećanje proizvodnje mleka, kupovinu grla stoke, za nabavku mehanizacije, sistema za navodnjavanje, protivgradne zaštite, opreme za preradu proizvoda i slično.

Foto: Bigstockphoto/Rafael Ben Ari
  • 107
  • 5
  • 0

Srbija je po rečima državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Velimira Stanojevića ove godine iz budžeta izdvojila 37 milijardi dinara za subvencije i podsticaje u oblasti poljoprivrede. Novac je dodeljivan poljoprivrednicima za povećanje proizvodnje mleka, kupovinu grla stoke, za nabavku mehanizacije, sistema za navodnjavanje, protivgradne zaštite, opreme za preradu proizvoda i tako dalje. 

"Politika Vlade Srbije je da se sve više sredstva odvaja za subvencije i podsticaje u oblasti poljoprivrede. Iz godine u godinu su ti podsticaji sve veći, a poljoprivrednici sve lakše mogu da dođu do sredstava iz nacionalnog budžeta, budžeta lokalne samouprave i IPA fondova Evropske unije," rekao je Stanojević na Sajmu poljoprivrede u Kragujevcu.

Udeo poljoprivrede u našem BDP-u zauzima po njegovim rečima značajno mesto, a taj udeo kako je dalje objasnio biće i veći jačanjem primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta.

Seoskim domaćinima država vraća najmanje polovinu uloženog novca

U narednim godinama više novca iz budžeta za poljoprivredu

Država po njegovim rečima podržava razvoj poljoprivrednog gazdinstva i radi na zaštiti proizvoda geografskim poreklom.

"Siguran sam da ćemo u narednim godinama imati i više sredstva iz budžeta za poljoprivredu", rekao je Stanojević i pozvao lokalne samouprave da, u skladu sa svojim mogućnostima, subvencijama podržavaju poljoprivrednike.

Direktor regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić kaže da su Šumadija i Pomoravlje ostvarili značajan spoljno-trgovinski suficit u prvih sedam meseci ove godine u iznosu od nešto više od 209 miliona evra.

U Šumadiji i Pomoravlju povećanje izvoza mlečnih proizvoda i vina

Ukupan izvoz agrarnih proizvoda sa teritorije Šumadije i Pomoravlja u prvih sedam meseci iznosio je nešto više od 31 milion evra uz, kaže, ostvarenje značajnog spoljno-trgovinskog suficata u oblasti agrara u iznosu od 20,2 miliona evra.

Osetno povećanje je u izvozu mlečnih proizvoda i vina. Pa je kako kaže Lučić vina izvezeno šest puta više u prvih sedam meseci ove godine nego u istom periodu prošle. Osim po dolasku stranih investitora, kaže on, Šumadija i Pomoravlje se mogu pohvaliti podsticajima u razvoj poljoprivrede koji daju efekte.

Bez mladih nema sela, a bez subvencija proizvodnje

U Kragujevcu je u četvrtak počeo Međunarodni sajam poljoprivrede, gde se predstavlja oko 200 izlagača. Sajam traje sve do nedelje. 


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Međunarodni sajam poljoprivrede u Kragujevcu Podsticaji u poljoprivredi Velimir Stanojević Predrag Lučić Dušan Tašović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D