Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dronovi
  • 25.09.2022. 12:00

Za šta sve mogu da se koriste dronovi u poljoprivredi?

Postoji mnogo načina na koji dronovi mogu biti korisni poljoprivrednicima, ali je važno razumeti njihova ograničenja i funkcije pre nego što uložite u skupu opremu.

Foto: PSSS
  • 814
  • 132
  • 0

Upotreba dronova u skoro svakom sektoru privrede brzo raste, ali upotreba u poljoprivrednoj industriji cveta. Od izviđanja do bezbednosti, upotreba dronova je postala sveprisutna na velikim i malim gazdinstvima. Informacije koje bespilotne letelice prikupljaju na gazdinstvima se često koriste za bolje informisanje o agronomskim odlukama i deo su sistema koji se generalno naziva "precizna poljoprivreda".

U mnogim oblastima je, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Požarevac Aleksandar Stojanović, upotreba dronova već postala suštinski deo operacija precizne poljoprivrede. Podaci prikupljeni snimanjem dronova sa polja pomažu poljoprivrednicima da planiraju svoju sadnju i tretmane kako bi postigli najbolje prinose.

"Neki izveštaji pokazuju da korišćenje sistema za preciznu poljoprivredu može povećati prinose za čak pet do 10 odsto, što je značajno povećanje u industriji sa tipično malim profitnim maržama", dodaje on.

Nadgledanje zdravstvenih prilika biljaka

Jedna od upotreba snimaka dronova koja je već uvedena sa velikim uspehom je praćenje zdravlja biljaka. Bespilotne letelice opremljene specijalnom opremom za snimanje pod nazivom Indeksnormalizovane razlike vegetacije (NDVI) koriste detaljne informacije o bojama da ukažu na zdravlje biljaka. Kako savetodavac kaže, to omogućava poljoprivrednicima da prate useve kako rastu, tako da se svi problemi mogu rešiti dovoljno brzo da se biljke spasu.

Dronovima se prati zdravlje biljaka

"Dronovi koji koriste 'obične' kamere se takođe koriste za praćenje zdravlja useva. Mnogi farmeri već koriste satelitske snimke za praćenje rasta useva, gustine i boje, ali pristup satelitskim podacima je skup i u mnogim slučajevima nije tako efikasan kao bliži snimak dronom", kaže Stojanović i dodaje da su oblačnost i loši svetlosni uslovi manje važni nego kada se koristi satelitsko snimanje pošto bespilotne letelice lete blizu polja.

Dron: Efikasan pomoćnik i u voćarstvu - vidi i ono što ljudsko oko ne može

Satelitska slika može ponuditi tačnost merača, ali snimanje dronom je u stanju da proizvede tačnu lokaciju slike do milimetra. To znači da nakon sadnje, površine sa prazninama na parcelama mogu biti uočene i ponovo zasađene po potrebi, a problemi sa bolestima ili štetočinama mogu se odmah otkriti i tretirati.

Monitoring uslova na terenu

Praćenje terena dronom se takođe koristi za praćenje zdravlja zemljišta i uslova na terenu. Oni mogu da obezbede tačno mapiranje polja uključujući informacije o nadmorskoj visini koje, kako kaže stručnjak, omogućavaju poljoprivrednicima da pronađu bilo kakve nepravilnosti na terenu. Posedovanje informacija o nadmorskoj visini polja je korisno za određivanje šema drenaže i vlažnih/suvih mesta koja omogućavaju efikasnije tehnike zalivanja.

Dronovi: Prskaju usev bez sabijanja zemljišta i štete po okolinu

"Neki prodavci poljoprivrednih dronova i pružaoci usluga takođe nude praćenje nivoa azota u zemljištu pomoću poboljšanih senzora" kaže Stojanović i dodaje da to omogućava preciznu primenu đubriva, eliminisanje loših mesta za rast i poboljšanje zdravlja zemljišta u godinama koje dolaze.

Sadnja i setva

Jedna od novijih i manje rasprostranjenih upotreba dronova u poljoprivredi je za sadnju semena. Automatski dronovi sejačice se trenutno uglavnom koriste u šumarskoj industriji, ali potencijal za širu upotrebu je na vidiku.

"Sadnja dronom znači da se veoma teško dostupna područja mogu ponovo zasaditi bez ugrožavanja radnika", kaže savetodavac i dodaje da su takođe u mogućnosti da sade mnogo efikasnije sa timom od dva operatera i deset dronova koji mogu da zasade 400.000 stabala dnevno.

Primena drona u zaštiti bilja

Upotreba dronova za primenu prskanja već je rasprostranjena u jugoistočnoj Aziji, a Južna Koreja koristi dronove za približno 30 odsto svog prskanja u poljoprivredi. Takve "letelice" su, kako kaže Stojanović, u stanju da se kreću po veoma teško dostupnim područjima, kao što su strma polja na visokim nadmorskim visinama.

Dronovi za prskanje i analizu biljaka - ušteda u proizvodnji?

"Dronovi prskalice spašavaju radnike od potrebe da se kreću po poljima sa leđnim prskalicama, koje mogu biti opasne po njihovo zdravlje", kaže stručnjak i dodaje da oni isporučuju veoma fine aplikacije za prskanje koje se mogu usmeriti na određena područja kako bi se maksimizirala efikasnost i uštedeli troškovi hemikalija.

Smanjuju troškove hemikalija prilikom prskanja

Upotreba dronova u bezbedonosne svrhe

Industrija bezbedonosnih dronova se brzo razvija, ali je takođe izuzetno korisna na farmama. Korišćenje dronova za praćenje udaljenih delova farme bez potrebe da se tamo stiže, kako Stojanović kaže, štedi dragoceno vreme i omogućava češće praćenje teško dostupnih područja. Kamere za bespilotne letelice mogu da pruže pregled operacija na farmi tokom dana kako bi se osiguralo da operacije teku nesmetano i da bi se locirala oprema koja se koristi.

"Bezbednosne bespilotne letelice mogu da se rasporede da nadgledaju ograde i perimetre useva. Kamere sa bespilotnih letelica se takođe koriste radi zaštite domaćih životinja lociranjem nestalih ili povređenih životinja iz stada u udaljenim područjima za ispašu", kaže on dodajući da nadgledanje udaljenih područja, za koje je nekada bilo potrebno sati hodanja, sada se može završiti za nekoliko minuta.

Oprašivanje dronom

Neke od novijih upotreba zaupotrebu dronova u poljoprivredi su još uvek u fazi testiranja i razvoja, navodi ovaj savetodavac. Jedna od najpopularnijih je upotreba dronova za oprašivanje. Istraživači u Holandijii Japanu razvijaju male dronove koji su sposobni da oprašuju biljke bez oštećenja.

Dron u sat vremena opraši do 10 hektara zasada voća?

"Sledeći korak je stvaranje autonomnih dronova za oprašivanje koji će raditi i nadgledati zdravlje useva bez stalnih instrukcija operatera."

Navodnjavanje dronom

Stojanović navodi kako nova istraživanja takođe pokazuju mogućnost za upotrebu dronova za navodnjavanje. Kako klimatske promene sve više utiču na uslove suše, stvaranje efikasnijih rešenja za navodnjavanje je od vitalnog značaja. Koristeći mikrotalasnu detekciju, bespilotne letelice su u stanju da snime veoma precizne informacije o vlažnosti zemljišta, nivoe vlage, što znači da se voda može distribuirati u polju na najefikasniji način u nastojanju da se očuvaju resursi.

"Zaključak je da su dronovi već uveliko promenili poljoprivrednu industriju i nastaviće da raste njihova primena u narednim godinama. Iako upotreba dronova postaje sve korisnija malim farmerima, još je daleko dok oni postanu deo opreme svakog gazdinstva, posebno u zemljama u razvoju", zaključuje.

U mnogim zemljama potrebno je doneti i revidirati propise o upotrebi dronova i uraditi više istraživanja o njihovoj efikasnosti u određenim zadacima, kao što su primena pesticida i prskanje. Postoji mnogo načina na koji dronovi mogu biti korisni poljoprivrednicima, ali je važno razumeti njihova ograničenja i funkcije pre nego što uložite u skupu opremu.

Potrebna je ljudska crta

Podsetimo da iako dronovi mogu biti automatizovani i dalje zahtevaju ljudsku ruku za vođenje, programiranje i servis, što povećava troškove. Kako je rekao iz kompanije Hylio Nik Navratil, u Salvadoru, gde se nalaze, i dalje se oslanjaju na ljudski rad, čime pomažu opstanku radnih mesta.

"Mi obučavamo meštane, a oni postaju operateri na njima", rekao je Navratil.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Dronovi Precizna poljoprivreda Aleksandar Stojanović NDVI Setva dronovima Prskanje dronovima Opršivanje dronom Navodnjavanje dronom


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu