Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Studenti
  • 27.11.2023. 09:00

Zašto se smanjuje broj brucoša na poljoprivrednim visokoškolskim ustanovama u Srbiji?

Zašto je poljoprivreda postala nepopularna i kod studenata?

Foto: Jovana Cvetković
  • 556
  • 152
  • 2

Upis studenata na fakultetima i visokim školama je nedavno završen. Mnogi fakulteti su imali više upisnih rokova kako bi primili dovoljan broj studenata, s obzirom da ih iz godine u godinu ima sve manje. Da li zbog nezainteresovanosti ili zbog toga što unazad nekoliko godina imamo manji broj učenika u osnovnim i srednjim školama?

Manje maturanata, loš narativ o agraru

Što se tiče visokih poljoprivrednih škola i fakulteta na poljoprivrednim smerovima ove godine je na nivou cele zemlje upisano manji broj studenata i taj trend se održava već nekoliko godina.

Prodekan za nastavu Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Tamara Paunović ističe da interesovanje studenata za poljoprivredne fakultete u našoj zemlji, ali i u zemljama u regionu, iz godine u godinu beleži pad ili smanjenje broja studenata koji se upisuju u prvu godinu osnovnih akademskih studija.

Precizna poljoprivreda - nov smer na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu

"To se može videti i na osnovu statističkih podataka gde se jasno vidi da je sve veći broj nepopunjenih mesta, i to ne samo na poljoprivrednim fakultetima. Već nekoliko godina razgovaramo o razlozima i faktorima koji su nas doveli do toga, i nekako se u prvi plan ističe sve manji broj maturanata kao i izuzetno veliki troškovi života u Beogradu. Pored toga, veoma loš narativ o poljoprivredi generalno, u smislu da je bavljenje poljoprivrednom neisplativo, neizvesno i teško", kaže Paunovićeva.

Masteraša i doktoranada isto

Prema rečima prodekana za nastavu Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, ove godine je na osnovnim akademskim studijma upisano 449 brucoša, što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu godinu kada je fakultet upisao 551 student.

"Dakle, smanjenje od preko 100 studenata, u ovoj školskoj godini je veoma značajno, a ono što je veći problem je i pitanje da li postoji šansa da se ovaj trend zaustavi. Sa druge strane, posmatrano po studijskim programima, na fakultetu postoje oni programi kod kojih je interesovanje i dalje dobro, kao što su agroekonomija, fitomedicina, prehrambena tehnologija, biotehnički i informacioni inženjering, gde je broj upisanih studenata manje više nepromenjen", napominje prodekan za nastavu i dodaje da studijski program koji bi trebalo da predstavljaju osnovu poljoprivredne proizvodnje, kao što su ratarstvo i povrtarstvo, zootehnika beleže drastičan pad i manje od 20 brucoša po studijskom programu.

Zašto je sve manje studenata?

Kako dalje ističe, interesantno je da je broj studenata koji se upisuju na master i doktorske akademske studije već godinama veoma stabilan, pri čemu se na master studije upiše oko 240 studenata i oko 45 studenata na doktorske studije.

"Fakultet se ozbiljno bavi promocijom svih studijskih programa, obilazimo srednje škole, gostujemo u emisijama, učestvujemo na sajmovima, pa se nadamo da će se silazni trend makar ublažiti, u najboljem slučaju zaustaviti. Neophodna je sistemska podrška države kako bi se pomenuti loš narativ o poljoprivredi promenio", završava Paunovićeva.

Za trećinu manje u Šapcu

U Prokuplju odsek za poljoprivredno-prehrambene studije je akreditovana visokoškolska ustanova koja od 11. maja 2022. godine posluje u okviru Topličke akademije strukovnih studija. Odsek ima dugogodišnju tradiciju u školovanju kadra iz oblasti poljoprivrede i prerade hrane i u Prokuplju je punih 47 godina.

"Na osnovnim strukovnim studijama student mogu birati četiri studijska programa: prehrambena tehnologija, zootehnika, zaštita bilja i voćarstvo i vinogradarstvo. Dok na master studijama odsek ima studijski program Biotehnologija sa četiri modula: biljna proizvodnja, stočarska proizvodnja, fitomedicina i prehrambena tehnologija. U ovoj školskoj godini prvu godinu je upisalo 100 studenata na osnovnim strukovnim studijama i 32 studenata na master strukovnim studijama", kažu iz marketing tima Topličke akademije.

Upiši jedinstvene studije Digitalne poljoprivrede na FAZOS-u

Na odseku za poljoprivredno-poslovne studije u okviru Akademije strukovnih studija u Šapcu prema podacima iz studenske službe ove školske godine je upisan nešto manji broj studenata nego prošle.

"Na osnovnim strukovnim studijama ove školske godine je upisano 78 brucoša, što je za 32 manje nego prošle, dok je na master strukovnim studijama upisano ukupno 33 studenata", napominju iz studenske službe.

Koji je glavni razlog manjeg broja studenata na poljoprivrednim smerovima proteklih godina? Šta mislite?

Pišite ispod teksta.


Tagovi

Studenti Poljoprivredni fakultet Upis Tamara Paunović Brucoši Master studije poljoprivrede Doktorske studije


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.