Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroRocks 2023.
  • 13.09.2023. 12:00

Žitarice i uljarice i teorija haosa

Ratari tvrde da o otkupnim cenama odlučuju mnogo veći "igrači". Ko su oni, što očekuje domaće ratarstvo dogodine neka su od pitanja koja ćemo postaviti na konferenciji AgroRocks 2023. u Osijeku. Evo s kim ćemo razgovarati.

Foto: EvgeniyBobkov
  • 374
  • 42
  • 0

Nepovoljni vremenski uslovi, niz bolesi i štetočina, loši prinosi, slabiji kvalitet roda i veliki troškovi proizvodnje obeležili su ovogodišnju žetvu. Još treba pobrati kukuruz i požnjeti soju da bismo dobili kompletnu sliku zaista loše sezone. 

Ko su igrači koji odlučuju o cenama?

Predlog vatrogasnih mera Ministarstva poljoprivrede ih ne umiruje. Oni tvrde da im pomoći nema jer o cenama odlučuju mnogo veći "igrači". 

Ko su ti igrači, postoje li pravila igre ili je rat u Ukrajini doveo do trajnog poremećaja na tržištu žitarica i uljarica, pitanja su na koja ćemo, između ostalog, pokušati da dobijemo odgovore na konferenciji AgroRocks 2023. 

Spremni na izazove i rizike?

Agrarni analitičar Robert Jurišić odgovoriće na pitanja da li prosečni poljoprivrednik spreman na izazove koji nas očekuju u globalnoj trgovini poljoprivrednim robama te kako se pripremiti na sve veće rizike.

Meso i mleko - gde sutra?

U panelu "Žitarice i uljarice i teorija haosa" razgovaraćemo sa dobrim poznavaocima prilika u ratarstvu, a oni su:  dr.sc. Žarko Galetin, agronomski stručnjak iz Srbije, Vlado Čondić, član Uprave PP Orahovice (HR) i predsednik Udruženja poljoprivrede HGK; Mato Božić iz ŽITO d.o.o., prof.dr.sc. Bojan Stipešević s FAZOS-a, i Siniša Jelovčan, globalni tehnički menadžer iz Syngenta agro d.o.o.

Oni poznaju prilike u ratarstvu

S našim panelistima prokomentarisaćemo i kako pomiriti ciljeve zelenog plana i potreba EU tržišta? Suočena sa klimatskim promenama i zelenim politikama - u kojem smeru ide industrija sadnog materijala te hoćemo li s manjom potrošnjom pesticida moći da zadržimo konkurentnost.

Klimatski izazovi i sigurnosni rizici - fokus teme 

U sklopu AgroRocksa održaće se veliko finale izbora RuralFoto 2023 - proglašenje pobednika i dodela nagrada za najbolje ruralne fotografije. 

Pratite konferenciju uživo preko YouTube kanala Agrokluba.

Organizatori konferencije AgroRocks 2023. su informacioni sistem Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i Evropskog parlamenta.

Sponzori konferencije su: Agro Invest Grupa d.o.o. (PP Orahovica, PPK Valpovo, Vinarija Orahovica i Panona Mare), YOPS, Novocommerce International d.o.o., HBOR, Enna fruit d.o.o., Vindija d.d., Syngenta Agro d.o.o. i Belje plus d.o.o.

Korišćena naslovna fotografija: EvgeniyBobkov@Depositphotos


Tagovi

AgroRocks 2023 Društvo agrarnih novinara Hrvatske HAPIH Grad Osijek Osječko-baranjska županija Zoran Vakula Mato Božić Žarko Galetin Siniša Jelovčan Bojan Stipešević Vlado Čondić Agro Invest Grupa YOPS Novocommerce International RWA Vin Evropski parlament


Autorka

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistar politikologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj


Partner

AgroRocks

31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@agroklub.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612