• Skladištenje povrća
  • 07.10.2018. 13:00

Čuvanje krompira tokom zime

Krompir možemo skladištiti u podrumima, na balkonima, ali je važno obratiti pažnju na uslove skladištenja.

Foto: Pixabay/Wounds_and_Cracks
  • 2.843
  • 40
  • 0

Tokom zime krompir je povrtna vrsta koja se često nalazi na našim trpezama. Da bismo ga koristili tokom zime, krompir bi trebalo da je uskladišten u optimalnim uslovima, jer su krtole zbog svog sastava idealna podloga za razvoj mnogih oboljenja. Veliki sadržaj vode, do 90%, i skroba, čine krtole veoma poldložne napadu gljivica i drugih mikroorganizama. Skladište u kome čuvamo krtole treba da je suvo, bez suvišne vlage, sa povoljnom temperaturom i dobrom ventilacijom, koja obezbeđuje odvođenje suvišne vlage i dotok svežeg vazduha bogatog kiseonikom.

Uslovi dobrog skladištenja

Krtole koje smo odabrali za čuvanje tokom zime treba da su fiziološki zrele, očišćene, prosušene, da su odvojene sve oštećene krtole i krtole sa simptomima oboljenja i napada štetočina. Ovo će sprečiti širenje bolesti sa oboljelih na zdrave krtole. Za skladištenje odabrati najbolje krtole, a sve lošije potrošiti u što kraćem periodu i čuvati ih odvojeno od krtola koje smo odvojili za zimu. Ne uzimati za dugotrajno čuvanje suviše male krtole.

Odabrati sortu krompira koja je pogodna za dugotrajno čuvanje. Rane sorte krompira mogu se uspešno čuvati do novembra. Krtole ovih sorti počinju brzo da gube vlagu i kvalitet. Za čuvanje odabrati kasne sorte sa nešto većim sadržajem suve materije u krtolama.

Čuvanje porvća nakon berbe

Prostorije za skladištenje krompira bi trebalo da obezbede optimalne uslove čuvanja. Skladište treba da je tamno, a temperatura vazduha da je od 7°C do 10°C. Ukoliko je temperatura u skladištu ispod 3°C, krompir će dobiti slatkast ukus zbog povišenog sadržaja šećera. Vlažnost treba da je visoka od 90% do 95%. Skladište mora imati dobar ventilacioni sistem, koji obezbeđuje stalnu cirkulaciju vazduha, odvođenje ugljendioksida i dovođenje vazduha bogatog kiseonikom. Ukoliko ne postoji sistem ventilacije dobro je svakih sedam do 15 dana obaviti provetravanje prostorije.

Može li se krompir čuvati na balkonu?

Krompir možemo skladištiti u podrumima, na balkonima, ali je važno obratiti pažnju na uslove skladištenja. Krtole krompira nikako ne smeju biti izložene niskim temperaturama, jer su zbog velikog sadržaja vode podložne brzom zamrzavanju, nakon čega krompir više nije za upotrebu.

Krtole uskladištiti u tamnom prostoru. Nedostatak osvetljenja će sprečiti pojavu zelenih krtola, koje nisu pogodne za jelo.

Skladištenje korenastog povrća

Ukoliko nemamo drugi izbor i krompir čuvamo na balkonu, terasi onda je najbolje napraviti skladište od dve drvene kutije. Jedna treba da je veća i u nju se stavlja manja drvena kutija. Između kutija treba da je izolacioni materijal koji će sprečiti da temperatura u unutrašnjosti manje kutije bude ispod 5°C. Razmak između dna i zidova kutija treba da je najmanje pet centimetara, a kao izolacioni materijal može poslužiti piljevina ili savremeni izolacioni materijali neškodljivi za hranu.

Oboljenja krtola krompira - prepoznajte na vreme

Najveći broj oboljenja krtola krompira koja se javljaju u skladištu dospevaju sa polja na zaraženim krtolama. Plamenjača, krastavost, trulež krtola krompira su najčešća oboljenja.

Krastavost krompira izaziva gljivica Actinomyces (Streptomyces) scabies. Simptomi se pojavljuju na površini krtole u vidu mehurića koji pucaju i formiraju se plitke kraste. Osim što umanjuje tržišnu vrednost, ovo oboljenje utiče na mogućnost čuvanja krtola. Kraste postaju ulazna vrata za ulazak drugih mikroorganizama koji izazivaju truljenje krtola.

Trulež krtola krompira izazivaju razni prouzrokovači, a najčešće je izaziva bakterija Erwinia carotovora subsp. caratovorum. U povoljnim uslovim bolest se u skladištu veoma brzo širi. Krtole postaju mekane, vodenaste i sluzave. Sa ovakvih krtola dolazi do curenja vodenastog sadržaja, a bakterija se širi na zdrave krtole. Bolest se prepoznaje i po neugodnom mirisu koji se širi.

Suva trulež krtola krompira ili fuzarioza javlja se tokom celog perioda skladištenja, a kako vreme odmiče, bolest se sve više širi među krtolama. Najugroženije su krtole oštećenje tokom vađenja i transporta. Prvi simptomi na krtoli su pojava tamnih mrlja. Kako se infekcija širi, na tkivu se javljaju promene u vidu smrežuravanja, ispod kojih se stvara beličasta micelija umesto tkiva koje odumire. Porastom temperature u skladištu bolest se brzo širi.

Plamenjača krompira koju izaziv gljivica Phytophthora infestans je još jedno oboljenje koje dospeva sa polja. Najčešća i veoma opasna bolest krompira. Napadu gljivice podložni su svi delovi biljke. Na krtolama se simptomi javljaju poslije 20 dana od skladištenja. Širenju bolesti pogoduje visoka vlažnost i temperatura vazduha. Na krtolama se pojavljuju smeđe, vodenaste mrlje koje se šire i zahvataju cijelu krtolu. Zaražene krtole brzo propadaju.


Tagovi

Čuvanje krompira Skladištenje povrća Podrum Balkon Oboljenja krompira


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Medu mladog pčelara Dušana Stanojevića i njegovog oca Momira iz Jastrebca, kod Bujanovca, proizvedenog na 800 metara nadmorske visine u ekološki čistoj sredini niko ne može da odoli.