Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba cvekle
  • 23.11.2023. 07:30

Da li cveklu treba izvaditi pre smrzavanja zemljišta?

Za razliku od nekih useva koji imaju tačne smernice, cvekla može da se bere u različitim fazama rasta, zavisno od toga kakvu želite. Koliko minusa može da podnese?

Foto: Depositphotos/Viktor108
  • 3.184
  • 161
  • 0

Ako ste cveklu posejali krajem avgusta, a možda i kasnije, sada je spremna za vađenje. Za razliku od šargarepe, preporuka je da se ona izvadi pre jačih minusa. Može izdržati pokoji slabiji mraz, do minus tri stepena Celzijusa, ali pre nego što krenu jači minusi i zemljište smrzne, treba je izvaditi iz zemlje.

Ako to ne uradite, njen koren neće nastaviti da raste kada temperature narastu nego će biljka odmah da pređe u seme

Bere se u svim fazama rasta

Za razliku od nekih useva koji imaju tačne smernice, cvekla može da se bere u različitim fazama rasta, zavisno od toga kakvu želite. Dok je još jako mlada, listovi služe za salate, zdrave napitke i slično. Njen koren se obično vadi kada mu je prečnik do pet centimetara, a kora mekana da se ne mora ni guliti. S druge strane, potpuno zrela, vadi se kada je veličine teniske loptice ili veća, a zbog čvrste kore i sadržaja šećera i vlakana, idealna je za pravljenje zimnice. 

Kako se pravi i pasterizuje salata od cvekle?

Ali, možete ostaviti pokoju biljku pa tokom zime brati sveže listove koji neće smrznuti te ih koristiti za salate, supe, variva, smutije i slično.

Kako je očuvati svežom? 

Posle vađenja, cveklu očistite od zemlje te skratite listove na dva do tri centimetra jer će to očuvati njenu svežinu. Listove nemojte da bacate, u frižideru će ostati sveži tri do pet dana. Ako koren cvekle planirate da čuvate na duže vreme, nemojte ga ni slučajno prati. Višak zemlje možete obrisati krpom ili očetkati. 

Spremite je u drvene sanduke ili posude koje ste napunili peskom ili piljevinom. U podrumu ili drugom hladnom mestu do četiri stepena Celzijusa potrajaće i do pet meseci. 


Tagovi

Smrznuta cvekla Zimnica od cvekle Cvekla zimi Berba cvekle Vađenje cvekle


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.