Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oštećene biljke
  • 18.04.2024. 07:30

Evo pet načina kako da osnažite biljke nakon zahlađenja, vetra, snega

Pomozite im da što lakše prebrode naredne dane. Budite spremni da ćete ih možda morati saditi i sejati ponovo

Foto: Maja Celing Celić
  • 364
  • 19
  • 0

Mnoge je natprosečno toplo vreme u prvoj polovini aprila prevarilo, pa su požurili da posade na otvorenom paradajz, tikvice, krastavce, a možda još i neko drugo povrće u svoje bašte. Ima onih koji su posejali mahunarke, kukuruz, bamiju. Ipak, velika promena vremena, znatno zahlađenje i snažan vetar i sneg koji je negde padao, a posebno ako bude i mraza, značajno će naštetiti ovim topololjubivim kulturama. 

Budite spremni da ćete ih možda morati saditi i sejati ponovo

Pet načina kako da osnažite biljke 

Ipak, da biste pokušali spasiti rasad, nakon što prestane kiša, uradite sledeće:

1. Uklonite oštećene delove biljaka kako biste sprečili širenje gljivičnih oboljenja koja će se prvo razvijati na polomljenim mestima.

2. Zagrnite rasad zemljom i tako ga učvrstite. Ovo se posebno odnosi na paradajz koia će pustiti korenčiće i iz stabljike. Zagrnuti možete i krompir. 

3. Što pre biljke tretirajte fungicidima kako biste sprečili gljivična oboljenja. U tu svrhu možete koristiti konvencionalna ili prirodna sredstva. 

Top pet prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Vrlo je delotvoran fungicid od belog luka koji istovremeno deluje kao biostimulator. 

Fungicid i biostimulator od belog luka

Nekoliko češnjeva belog luka zajedno s ljuskom usitnite i prelijte s 1 l vode. Ostavite da stoji preko noći, najmanje 12 sati. Miris ove tečnosti treba da bude prijatan, a ako je prejak,  razredite ga. Procedite i ulijte u prskalicu. Obilno tretirajte biljke nakon što su se osušile od kiše. Za svako novo tretiranje, najbolje posle kiše, napravite svež rastvor.

4. Pored ovoga, na biljkama primenite neki od biostimulatora. Oni smanjuju stres, ali imajte na umu da nisu zamena za đubrivo. Postoje oni na bazi aminokiselina, ekstrakta morskih i mikroalgi, huminskih ekstrakata ili mikrobiološki preparati. Kada je reč o biostimulatorima koje možete pripremiti sami, u te svrhe se koriste med, vrba, kopriva, aloe vera, već spomenuti beli luk. 

5. U slučaju najavljivanog mraza, pojedine biljke kao što su tek iznikle mahunarke ili bamija, možete zaštititi pokrivanjem agrotekstilom. Tek posađene tikvice ili krastavce, ako su dovoljno niski, možete prekriti većom plastičnom bocom. Nipošto ih ne prekrivajate najlonima jer ako budu doticali biljku, povećaće će se učinak mraza.  


Tagovi

Mraz Fungicidi Biostimulatori Zaštita od mraza Vetar Sneg Beli luk fungicid


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.