Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vađenje šargarepe
  • 22.10.2023. 10:30

Kada je pravo vreme za vađenje šargarepe?

Veoma je važno da se šargarepa vadi po suvom vremenu, koliko je to moguće, jer je lakše čišćenje korena i pojeftinjuje sam proces vađenja.

Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net
  • 109
  • 26
  • 0

Pravilno određivanje momenta vađenja šargarepe, tj. tehnološke zrelosti i vremena vađenja, od bitnog su značaja za dužinu čuvanja, odnosno intenzitet sušenja, prerastanja i truljenja u toku čuvanja. Tehnološka zrelost, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Jagodina Mira Miljković, nastupa kada najstariji listovi počnu fiziološki da odumiru. Tada je transport asimilativa iz listova u zadebljali koren završeno i istovremeno prestaje sinteza šećera i karotenoida.

"To je optimalno vreme za vađenje šargarepe. Ukoliko se ne izvadi u tehnološkoj zrelosti moguća je retrovegetacija, naročito ako nastupi kišovito vreme pa se pojavljuju novi listovi", kaže Miljkovićeva i dodaje da se ti listovi razvijaju na račun rezervnih materija korena, čime se umanjuje njegova nutritivna vrednost, odnosno koren gubi na kvalitetu a time se smanjuje sposobnost dužeg čuvanja.

Bere se po suvom vremenu

Berba tokom oktobra i početkom novembra za duže čuvanje korena, kako stručnjak kaže, daje dobre rezultate, ako temperature nisu niske, a biljke su još uvek u dobroj kondiciji, odnosno sa lisnom masom, što omogućava lakšu berbu. Svaka fizička promena, tj. ogrebotine i druge povrede slabe zaštitni sloj što povećava intenzitet gubitka vode.

"Gubitak vode iz korena ne samo što utiče na gubitak boje, već smanjuje hranljivu vrednost, gubitak vitamina, povećava osetljivost na niske temperature i druge fiziološke procese, povećava intenzitet napada bolesti i ubrzava proces starenja", kaže savetodavac i dodaje da gubitak vlage smanjuje masu, čvrstinu i kvalitet izvađenog korena.

Kako gajiti šargarepu u organskoj bašti?

Veoma je važno da se šargarepa vadi po suvom vremenu, koliko je to moguće, jer je lakše čišćenje korena, pojeftinjuje sam proces vađenja jer se kod nas još uvek vadi ručno uz veliki broj radnika.

(Foto: Aleksandar Radetić)

"Šargarepa može uspešno da se čuva zajedno sa drugim povrtarskim vrstama koje su kompatibilne kao što su cvekla, kupusnjače, praziluk. Ovo povrće se uspešno čuva na temperaturi od jedan stepen Celzijusa i vlažnosti odF 97 odsto", navela je Miljkovićeva.

Podsetimo, zrela šargarepa se preko zime čuva u trapovima, u vlažnom pesku, koji se pokrivaju slamom i zemljom debljine desetak cm. U zatvorenom prostoru, čuva se u sanducima sa mokrim peskom, tako poređana da se korenovi ne dodiruju. Za čuvanje preko zime ostavljaju se samo potpuno zdravi korenovi sa skraćenim liščem, blizu glave ploda.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Vađenje šargarepe Mira Miljković Kada se bere Berba šargarepe Berba u novembru Čuvanje šargarepe


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta