Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Karfiol
  • 14.09.2023. 10:30

Kako izazvati dorastanje glavice karfiola?

Dorastanje se odvija u tami, na temperaturi od 0 do 2°C. Karfiol postepeno dorasta u toku jednog do tri meseca, najčešće 35 dana, a može se dobiti 25 - 40 glavica po metru kvadratnom.

Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net
  • 1.113
  • 83
  • 0

Često je neophodno ostaviti glavice karfiola i iz ranije setve na dorastanje, ali je neophodno poštovati određena pravila da bi dorastanje bilo uspešno.

U podrumima ili trapovima u vlažnoj zemlji

Za početak, pri berbi, bio za dorastanje ili ne, mora se ubrati nedozrela glavica, veličine tri do pet centimetra, zajedno sa nekoliko listova. Listovi imaju više funkcija, pre svega da zaštite "ružu" ili glavicu od svetlosti, mehaničkih oštećenja i drugih faktora.

Koje povrtne vrste se sve više traže i zašto?

Dorastanje biljaka iz redovne proizvodnje se obavlja kod nas u podrumima ili trapovima u vlažnoj zemlji, obavezno u odsustvu svetlosti. Temperatura u prostoriji treba da bude između 0 i 2 stepeni Celzijusovih, dakle uslovi slični onima u kojima se čuva zrela glavica u hladnjačama. 

Ceo proces traje 35 do 45 dana

Dakle, pre pojave jačih mrazeva (- 5°C), biljke karfiola se sa korenom vade iz zemlje i gusto, skoro jedna uz drugu, uspravno sade u podrumskoj prostoriji ili trapu u vlažnu zemlju. Prethodno se sortiraju po veličini. Karfiol postepeno dorasta u toku jednog do tri meseca, a može se dobiti 25 - 40 glavica, a najčešće 35 po metru kvadratnom. U našoj zemlji, kod naših proizvođača, ceo proces dorastanja traje 35 do 45 dana. U toku tog procesa dolazi do izražaja značaj listova sa kojima je ovo povrće ubrano. Rezervne hranljive materije iz lista prelaze u formiranu glavicu i tada se mogu koristiti za potrošnju.

Proizvodnja karfiola sve privlačnija povrtarima, uprkos variranju cene

Osim toga, ako se nije vodilo računa, pa su korišćene sorte duge vegetacije, izmrzavanje i propadanje "ruža" karfiola sprečava se tako što se cele biljke sa korenom i busenom zemlje izvade i prenesu na dorastanje u hladne leje, niske, poluvisoke ili visoke plastične tunele ili plastenike. Na tim mestima se iščupane biljke sade na isti međuredni razmak kao i u polju. Ovaj posao se odrađuje svakako pre pojave jačih mrazeva.

Nega se sastoji u održavanju optimalne temperature, u zalivanju i dobrom provetravanju. Ovakve "ruže" beru se počevši od novembra, te sve do februara meseca.


Povezana biljna vrsta

Karfiol

Karfiol

Sinonim: - | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Karfiol je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potiče s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po celom svetu. Korenov sistem je slabo... Više [+]

Tagovi

Karfiol Dorastanje Temperatura za dorastanje Način "dorastanja" Dorastanje u mraku Rana setva karfiola Sorte duže vegetacije Nedozrele glavice Podrum Trap


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lovor, maslina i aloe vera u stubištu, na sigurnom. Čekaju više temperature za iznošenje van, na balkon. Da, znam, treba obrisati prašinu s njih ;)