Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajza
  • 05.02.2022. 15:00

Kako posejati paradajz za rasad?

U zavisnosti od sorte ili hibrida, period vegetacije traje do 70, čak i 80 dana pa vreme setve odredite u skladu s tim.

Foto: Depositphoto/Allexxandar
  • 1.312
  • 97
  • 0

Uzgajanje rasada paradajza ima svoje zahteve. To je toploljubiva kultura i na otvorenom se presadnice sade od početka maja, odnosno kada prođe opasnost od mraza. Seme možete kupiti ili sačuvati iz prethodne vegetacije.

Pre setve potrebno je da obavite dezinfekciju semena da sprečite razvoj bolesti.

Setva i uslovi rasta

Vreme setve zavisi od namene proizvodnje. Ranija je namenjena za proizvodnju u grejanim plastenicima, dok se kasnija obavlja kada ćemo rasad saditi u bašti. Uračunajte i dužinu njihovog uzgajanja. U zavisnosti od sorte ili hibrida, period vegetacije traje do 70, čak i 80 dana pa vreme setve odredite u skladu s tim. Seme se pose u prethodno pripremljene posude koje smo napunili kvalitetnim supstratom. Njega je potrebno lagano pritisnuti, a sve je ovo najbolje pripremiti desetak dana pre setve kako bi se slegao.

Seme se polaže na dubinu do jednog centimetra i prekriva slojem supstrata i zalije, najbolje prskalicom. Za klijanje je potrebna minimalna temperatura od 15ºC, a optimalna se kreće između 20 i 25ºC. Uz dovoljno vlage i optimalnu temperaturu niče već za pet dana.

Kvalitetan rasad treba da ima šest do osam dobro razvijenih listova (Foto: Depositphoto/rumifaz)

Supstrat treba da bude kvalitetan i da sadrži dovoljno biljnih hraniva neophodnih za rast rasada. Već posle 15 dana možemo prihraniti kako bi osigurali dobar rast i razvoj. Potrebno je redovno zalivati štititi.

Pikiranje i briga 

Posle 20 do 25 dana obavljamo pikiranje biljčica paradajza koje imaju razvijena dva prava lista. One se presađuju u veće saksije, obično je dimenzija 12x12cm. Tom je prilikom neophodno paziti da ne dođe do oštećenja korena. Ova agrotehnička mera sprečava izduživanje biljka, koren dobija više prostora, vode, hraniva.

Koju rasvetu odabrati za uzgoj sadnica i drugog bilja?

One u novom prostoru nastavljaju da rastu i razvijaju se. Nužno je u narednom periodu obratiti pažnju na zalivanje, prihranu i zaštitu. Posle pikiranja zaliva se. Najbolje je tada primeniti zaštitu protiv bolesti.

Rasad spreman za sadnju

Kvalitetan rasad podrazumeva da su biljke dostigle visinu od 30 cm i da imaju šest do osam dobro razvijenih listova. Treba da ima zdrav izgled, bez simptoma oboljenja, napada štetočina. Stabiljka mora imati dlačice i zadržati kotiledone (prve listove). Njihov nedostatak ukazuje da je biljka prošla kroz stres.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Presadnice Rasad Rasadnička proizvodnja Setva paradajza Temperatura Uslovi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!