• Sakupljanje semena
  • 05.08.2019. 10:00

Kako sakupiti seme patlidžana?

Najbolje je da sami sakupljamo seme patlidžana sa biljaka iz naših bašti. Ovo seme ima bolju klijavost i možemo u potpunosti da budemo sigurni od koje sorte imamo seme.

Foto: Pixabay/rocknevis
  • 308
  • 15
  • 0

Jedna poznanica zamolila me da napišem kako se sakuplja seme patlidžana, ali se nadam da će tekst poslužiti i svima koji žele da sačuvaju seme određene sorte koju uzgajaju.

Poštujte zahteve patlidžana

Da ne biste svake godine kupovali novo seme i da sačuvate seme sorte koju želite da uzgajate i dalje, najbolje je da ga sami sakupite iz plodova koje ste uzgojili. Sakupljeno seme ima nekoliko prednosti:

 
  • 100% ste sigurni da je to seme određene sorte. Naravno, ako ispoštujete neka pravila uzgajanja patlidžana;
  • Ovako sakupljene semenke imaju bolju klijavost od kupljenih;
  • Seme sorte sakupljeno sa biljaka iz vašeg vrta već se prilagodilo uslovima mikroklime u bašti;                                  

Vreme je za sakupljanje semena povrća

Kako bi dobili seme određene sorte potrebno je ispoštovati pravilo da se biljke iste sorte patlidžana sade zajedno. Patlidžan jeste samooplodna vrsta i za oprašivanje mu nisu neophodne pčele, ali ako su biljke različitih sorti posađene zajedno, može doći do unakrsne oplodnje usled delovanja vetra i insekata.

Ne ostavljajte seme hibrida

Važno je da za ostavljanje semena ne koristite hibride, odnosno ukoliko ste kupili seme sa oznakom F1 to znači da je u pitanju hibrid. Hibridi ne prenose svoje osobine na potomstvo. Zbog toga što su nastali ukrštanjem, hibridi daju potomstvo, sledeću generaciju biljaka, sa osobinama roditeljskih sorti, sa različitim svojstvima, manje prinosa i slično.

Zato za seme birajte samo seme sa sortnih biljaka. Na taj način osiguraćete da se verno prenose osobine iz generacije u generaciju.

Prostorna udaljenost useva različitih sorti treba da bude najmanje 20m. Kako bi bili 100% sigurni da ćemo sačuvati sortnu čistoću, udaljenost između useva dve sorte treba da je 150 metara.

U malim baštama teško je ispoštovati prostornu izolovanost i često se koriste improvizovani zidovi od agroplatna ili usevi većih biljaka koje su posađene između parcela sa različitim sortama patlidžana.

Odaberite kvalitetne plodove

Za sakupljanje semena uvek odaberite najbolje biljke i sa njih najbolje plodove koji su karakteristični za sortu. Odaberite dobre biljke i namenski ih ostavite da donesu plodove za seme. Sa jedne biljke možete ubrati dva ili tri ploda koje ostavite da u potpunosti sazru. Ostale cvetove i plodove uklonite kako bi biljka sva hraniva trošila na ishranu plodova namenjenih za seme. Nikad ne uzimajte plodove sa biljka na kojima su vidljivi simptomi zaraze.

Zrele semenke dobićete iz plodova patlidžana koje ostavite na bljci čak do prvog mraza. Ukoliko plodove uberete ranije, semenke neće stići da se u potpunosti razviju. Ako morate plodove ubrati ranije, dobro je da ih ostavite u prostoriji kako bi mogle da dozreju.

Plodovi spremni za uzimanje semenki su mekani. Odseče se gornji i donji deo ploda u kome nema semenki, a za sakupljanje semena koristi se samo srednji sloj koji je bogat semenom.

Po načinu sakupljanja patlidžan je između paprike i paradajza. Seme je potrebno oprati od pulpe (mesa), ali nije potrebna fermentacija kao kod paradajza.

Kako najbolje sačuvati seme paradajza

Najjednostavniji način je da središnji deo patlidžana isečemo na kocke koje zatim potopimo u vodi i rukama izgnječimo pulpu koja će da ispliva na površinu zajedno sa šturim semenkama. Zdravo semenje pašće na dno. Seme dobro oprati u cediljki.

Pošto se sečenjem dosta semena ošteti, može se u vodi prstima razdvajti seme od pulpe. Na taj način dobićemo veću količinu neoštećenih semenki samo je proces dugotrajniji.

Nakon ispiranja, seme ostaviti da se suši poput semena paprike ili fermentisanog semena paradajza. Sušenje se obavlja u seni na mestu sa dobrom ventilacijom. Istresemo seme na papir u jednom sloju i ostavimo da se suši. Kada se seme osuši nakon nekoliko dana, dužina sušenja zavisi od temperature vazduha, seme se pakuje u papirne vrećice.


Tagovi

Uzgoj patlidžana Sakupljanje semena Kako sakupiti seme Seme patlidžana


Autorka

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.