Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj artičoke
  • 06.05.2020. 18:00

Kako uzgajati artičoku u saksiji?

Artičoka se uzgaja zbog jestivih cvetnih pupoljaka koji su bogati esencijalnim materijama. Ukoliko imate ograničen prostor, možete je uspešno uzgajati i u saksiji.

Foto: Depositphotos/SvetlanaSF
  • 303
  • 6
  • 0

U toplim predelima artičoka (Cynara scolymus) uzgaja se kao višegodišnja biljka, a u hladnim kao jednogodišnja biljka. Pripada porodici glavočika, uzgaja se zbog cvetova koji se beru pre cvetanja, a bogati su esencijalnim materijama poput vitamina C, magnezijuma, kalijuma, te vlaknima, a ako nemate baštu ili okućnicu, uspešno je možete uzgajati i u saksiji.

Važan je pravilan odabir posude i vreme sadnje

Potrebna vam je saksija i širine i dubine od 40 do 50 cm, jer se koren biljke koja u sezoni da od 26 do 44 ploda dosta širi i zato joj treba mnogo prostora. Mogu doseći visinu od 90 do 150 cm, a ako ih uzgajate više istovremeno, sadite ih na udaljenost od najmanje 90 cm. Ako odlučite da ih imate kao višegodišnje biljke, odaberite mnogo veće posude.

U toplijim klimatima mogu da se sade u proleće ili jesen, a u kontinentalnom delu je najbolja njihova sadnja u proleće. Za rani uzgoj posadite ih osam nedelja pre zadnjeg predviđenog mraza i to u zatvoreni prostor, pa kasnije iznesite napolje.

Posadite višegodišnje povrće u bašti i berite ga i do 20 godina

Mogu se uzgajati iz semena, ali tako uzgajane obično cvetaju tek druge godine. Razmnožavaju se i iz izdanaka koji rastu oko matične biljke i tada daju cvet iste godine. Takođe, možete kupiti i rasad u centrima hortikulture ili putem interneta.

Vlažnost u zemljištu zadržite pomoću malča

Pre sadnje seme se potopi u mlaku vodu preko noći, a sutradan se seje na dubinu od oko 0,6 cm. U povoljnim uslovima, klija za oko dve nedelje. Važno je da zemlju održavate vlažnom, a kada biljke iz rasada imaju dva para lista i budu visoke oko osam centimetra, presadite ih u veće posude.

Artičoke dobro podnose i hlad, ali to utiče na cvetne pupoljke. Dobro uspevaju na suncu, ali u vrućim krajevima dobro ih je držati tokom popodneva na prostoru zaštićenom od sunca. Za sadnju koristi se plodno, peskovito do ilovasto i dobro drenirano tlo sa pH od šest do sedam. Supstrat je dobro pomešati s kompostom ili univerzalnim granulisanim đubrivom.

Proizvodnja artičoke u podnožju Suve planine

Važno je biljku redovno zalivati, jer joj treba mnogo vlage za stvaranje cvetnih pupoljaka. Na supstrat nanesite sloj malča kako bi zadržao vlažnost zemljišta i grejao zemlju što će rezultirati bržim cvetanjem.

Savršen temperaturni raspon za uzgoj ovih biljaka je od 10 do 25°C, a prekomerna vrućina rezultira njihovom preuranjenim cvetanjem.

Prihranjujte artičoku jednom mesečno

Biljku prihranjujte tečnim đubrivom jednom mesečno u fazi rasta i kod pojave prvih pupoljaka. Pre prihrane ih zalijte i izbegavajte polivanje lišća tečnim đubrivom, jer bi moglo doći do ožegotina. Osigurajte im dovoljno provetrenosti, kako ih ne bi napadale štetočine i patogeni.

Ima široku primenu 

Plodovi se beru kada budu veličine jabuke, a izuzetno su bogati vlaknima, proteinima, vitaminima C, B6 i K, tiaminom, riboflavinom, magnezijumom, kalijumom i cinkom. Pre konzumacije artičoke, njena cvetna loža treba da se očisti od ljuskastih listova, a može da se priprema na razne načine. 

Takođe, koriste se za pravljenje raznih alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, lekova i farmaceutskih proizvoda, dodataka za ishranu, zaslađivača i slično. Seme artičoke sadrži do 45 odsto ulja, pa se od nje pravi i ulje, ali i kreme za kožu, pa i boje za tkanine.


Povezana biljna vrsta

Artičoka

Artičoka

Engleski naziv: Artichoke | Latinski naziv: Cynara scolymus L.

Artičoka je višegodišnja biljka, ali se gaji se i kao jednogodišnja. Koren je dubok i razgrant, lancetasto lišće na sebi ima dlačice i bodlje i čini rozetu, a cvetovi su skupljeni... Više [+]

Tagovi

Artičoka Uzgoj artičoke u saksiji Cynara scolymus Setva


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.