Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u junu
  • 02.06.2023. 07:30

Poplava je uništila povrće? Setva i sadnja u junu može da spasi useve

Jun je još uvek mesec setve i sadnje, ali i berbe i zaštite poljoprivrednih useva. Vremenski uslovi su sve povoljniji, ali očekujemo pojavu raznih oboljenja i štetočina.

Foto: Depositphoto/Loraliu
  • 189
  • 11
  • 0

Baštovanska sezona 2023. godine nije baš za pohvalu. Neki od nas su u poplavama ostali bez useva. Ako vas nisu pogodile poplave, sada morate da se borite sa intenzivnom pojavom bolesti i štetočina. Pojedini usevi se moraju presejati, odnosno presaditi, jer seme nije niklo ili je rasad propao.

U junu će temperatura biti viša i povoljnija za rast mnogih povrtarskih kultura.

Šta još uvek mogu posejati i posaditi?

Više nema opasnosti od mraza. Sada možemo nadoknaditi sve što su nam nepovoljni vremenski uslovi upropastili. Neke kulture su napustile ili napuštaju gredice. Imaćete slobodan prostor gde su rasle rotkvice, zelena salata, spanać, grašak, mladi krompir.

Dubina sadnje rasada: Koliko duboko voli paradajz, a koliko kupusnjače?

Još uvek se može posaditi rasad paradajza, paprike i patlidžana, ali birajte sorte i hibride kratkog vegetacijskog perioda. Na otvorenom sejemo krastavce, kasne sorte šargarepe, celer, peršun, razne tikvice, letnja blitva, kukuruz šećerac.

Obavlja se setva mahunarki, prvenstveno sorti pasulja mahunara i zrnaša kratke vegetacije, kao i graška. Takođe, tu je i setva silažnih useva. Sadimo kupus i druge kupusnjače poput karfiola, kelja, zatim praziluk. Od lekovitog bilja vreme je za bosiljak, ruzmarin, kamilicu, žalfiju.

Posejte tikve (Foto: Depositphoto/presssmaster)

Ne zaboravite da zaštitite biljke

Ovo je i mesec intenzivne zaštite bilja. Posle kiše i hladnog vremena usevi su pod stresom i potrebno ih je dodatno negovati. Kako bi se što pre oporavile, intenzivno rasle i razvijale se dodajemo đubriva, koja mogu biti u granulama ili tečnom obliku. Brze rezultate daće folijarna đubriva. U zavisnosti od kulture i faze razvoja sada se menja sadržaj biljnih hraniva. Kulture koje ulaze u fazu cvetanja i plodonošenja zahtevaju manje azota, a više minerala koji potpomažu cvetanje, oplodnju, formiranje i zrenje plodova, kao što su bor i kalijum.

U ovom periodu krompir zatvara redove i neophodno ga je tretirati fungicidima, prvenstveno da ga zaštitimo od pojave plamenjače. Ova grupa oboljenja preti paradajzu, patlidžanu, krastavcima, dinjama, tikvama, lubenici, paprici. Pojava krompirove zlatice je intenzivna. Na usevu pronalazimo sve razvojne faze: odrasle jedinke koje se pare, ženke polažu jaja, a mlade larve halapljivo jedu lisnu masu.

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Lisne vaši su na bobu, grašku, blitvi, cvekli, ali ih možete pronaći i na drugim usevima: krastavcima, tikvicama, bundevama, dinji. Na paprici se javljaju grinje. Pratite situaciju u bašti i reagujte na vreme. 


Tagovi

Radovi u junu Plamenjača Sadnja u junu Nakon poplave Zaštita bilja Setva u junu Setva povrća Vreme setve Kalendar setve


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!