Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesto za plastenik
  • 23.11.2019. 12:00

Postavljanje plastenika: Kako izabrati pravo mesto

Plastenik treba da bude udaljen od industrijskih zagađivača od 1 do 5 kilometara kako bi se smanjio uticaj zagađenja. Udaljenost zavisi od prirode i veličine zagađivača, prirodnih barijera kao što su šume ili povišeni tereni i pravca duvanja vetrova.

Foto: Depositphotos/Photoerick
  • 2.049
  • 35
  • 0

Uzgoj većine povrća na kontinentu ograničen je vremenskim uslovima, a oni koji žele produžiti vegetaciju, odlučuju se na uzgoj u plastenicima. Pre nego što se odlučite na ovaj potez, potrebno je imati na umu organizaciju rada i obezbeđenje potrebnih uslova za rast i razvoj biljaka.

Gajenje povrća u plastenicima profitabilnije

Plastenik treba postaviti na odgovarajućem mestu s obzirom na zemljište, objekte domaćinstva, saobraćajnice i moguće industrijske zagađivače jer dobar izbor mesta i dobra organizacija obezbeđuje njegovo maksimalno korišćenje, piše Milica Veletić na stranicama Savjetodavna Srpske

Pre svega trebalo bi uraditi analizu zemljišta.  Idealno je da plastenik bude u blizini kuće kako bi mogli bolje da se kontrolišu uslovi. Treba planirati i pristupni put za odvoženje i dovoženje materijala.

Za zalivanje biljaka u plasteniku treba predvideti dovoljnu količinu kvalitetne vode, čija temperatura treba da bude 18 - 20°C. Prosečno se uzima da je potrebno 5 l/m² kao norma za čitavu godinu ili 1,5 - 2 kubna metra vode po 1m². 

Što dalje od zagađivača

Plastenik treba da bude udaljen od industrijskih zagađivača od 1 do 5 kilometara kako bi se smanjio uticaj zagađenja. Udaljenost zavisi od prirode i veličine zagađivača, prirodnih barijera kao što su šume ili povišeni tereni i pravca duvanja vetrova. 

Uz industrijske zagađivače treba razmišljati i o saobraćajnicama. Najviše uticaja imaju glavne saobraćajnice sa velikom koncentracijom izduvnih gasova. Zato je poželjno da plastenički objekti budu udaljeni od 100 do 500 metara od glavnih saobraćajnica. Osim što izduvni gasovi imaju toksično delovanje na biljke, nepovoljno utiču i na sam plastenik - smanjuju trajnost materijala za pokrivanje objekta, posebno ako je on od plastike. 

Paziti na senu, teren, podzemne vode, vetar

U slučaju podizanja dva ili više plastenika, mora se imati na umu i razmak između objekata. Razlog zato je stvaranje senke i klizanje snega. Razmak između dva paralelna plastenika treba biti jedna visina konstrukcije. 

Teren za postavljanje mora biti ravan. maksimalan nagib može biti 0,4%. Ako je nagib veći, potrebno je ravnanje. U slučaju da je veći od 3%, tada se prave terase. Teren ne sme da bude u senci, mora biti bez depresija ili uzvišica. Pre postavljanja mora da se očisti od korova.

Kako pripremiti plastenik za sledeću sezonu

Najpovoljniji položaj plastenika je smer sever - jug. Treba paziti i na nivo podzemnih voda, a on sme da bude na dubini od najmanje 1,5m. Ukoliko je nivo podzemne vode veći od te granice, a zemljište povremeno ili stalno vlažno, obavezno se mora postaviti drenažni sistem radi odvođenja podzemnih voda. U suprotnom, u takvim uslovima dolazi do oštećenja korenovog sistema. 

Uticaj vetra takođe može biti značajan jer tamo gde duvaju jaki vetrovi, temperatura vazduha može da bude niža i za 10°C. U tom slučaju bilo bi dobro da imaju zaklon, prirodni ili podignuti (ograda, građevinski objekt i sl.). Zakloni sa severne strane trebaju biti jači. Ipak, tu treba paziti na senku, posebno u vreme proleća i jeseni. 


Tagovi

Postavljanje plastenika Mesto za plastenik Kako izabrati Zagađivači Udaljenost Nagib Analiza zemljišta


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.