Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje povrća
  • 13.08.2018. 10:00

Pravovremena berba i pravilno čuvanje za duži vek povrća

Stručnjaci napominju da se isključivo može čuvati zdravo, neoštećeno i zrelo povrće, dodajući da dužina čuvanja zavisi od vrste, sorte, načina proizvodnje i uslova čuvanja, a pre svega temperature, vlažnosti vazduha i prisustva kiseonika.

Foto: Flickr / John Nakamura Remy
  • 249
  • 9
  • 0

Uspeh u gajenju povrća zavisi od pravovremene berbe, naglašava diplomirani inženjer poljoprivrede Radojka Nikolić iz PSSS Kruševac. Ona napominje da se povrće bere kada je najpogodnije zrelosti, u zavisnosti od načina korišćenja. Berba u više navrata omogućuje duže korišćenje povrća i osigurava kvalitet i veći prinos. Povrće, nakon berbe brzo treba brzo rashladiti i oprati hladnom vodom. Sortiranjem se odbacuju neupotrebljive biljke. Zatim se povrće čisti, koristi u domaćinstvu ili plasira na tršište.

Životni procesi povrća traju i nakon berbe

Nikolićeva podseća na to da se može čuvati isključivo zdravo, neoštećeno i zrelo povrće, dodajući da dužina čuvanja zavisi od vrste (npr. crni luk se bolje čuva od paradajza), sorte, načina proizvodnje i uslova čuvanja, a pre svega temperature, vlažnosti vazduha i prisustva kiseonika. U povrću se nakon berbe nastavljaju životni procesi, ali slabijim intenzitetom. Ono diše i pri tome oslobađa toplotu i ugljen-dioksid. Iz njega isparava voda, a to dovodi do gubitka u težini i smanjenja kvaliteta. Pojedino povrće ima sposobnost dorastanja (karfiol), odnosno dozrevanja (paradajz, dinja). Svi ti procesi su jači ukoliko je temperatura viša ili ako povrće nije dovoljno zrelo.

Najduže se čuva šargarepa, najkraće paradajz

Povrće se najduže čuva na temperaturi 0°C-4°C i pri vlažnosti vazduha od 85%-90%. Šargarepa se čuva najduže oko šest meseci, zatim kupus i crni luk pet meseci, celer 3-5 meseci, karfiol 30-40 dana, paprika 40 dana, krastavac 4-5 nedelja, poluzreo paradajz 3-4 sedmica, lubenica 1-3 nedelje, zreo paradajz 10 dana.

Za vitalnost povrća zimi najbolji je trap

Gde čuvati povrće?

Povrće se može čuvati u ostavi, podrumu, trapu ili specijalnom spremištu. Crni i beli luk se najbolje čuvaju upleteni u venac. Gajbe se slažu tako da između njih može da struji vazduh. Pravilnom berbom, sortiranjem i hlađenjem omogućava se kraće ili duže čuvanje povrća. Kada se ono iznosi na tržište, uz zahtevani kvalitet, mora da bude i u odgovarajućoj ambalaži. Ona obezbeđuje bolji transport, manja oštećenja i ono što je najvažnije, privlači kupca. Čista i odgovarajuća ambalaže za određenu vrstu i sortu povrća, omogućava njegov bolji plasman.


Tagovi

Povrće Povrtarstvo Berba Čuvanje Radojka Nikolić Skladištenje Transport Tržište


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D