Stručnjaci napominju da se isključivo može čuvati zdravo, neoštećeno i zrelo povrće, dodajući da dužina čuvanja zavisi od vrste, sorte, načina proizvodnje i uslova čuvanja, a pre svega temperature, vlažnosti vazduha i prisustva kiseonika.
Uspeh u gajenju povrća zavisi od pravovremene berbe, naglašava diplomirani inženjer poljoprivrede Radojka Nikolić iz PSSS Kruševac. Ona napominje da se povrće bere kada je najpogodnije zrelosti, u zavisnosti od načina korišćenja. Berba u više navrata omogućuje duže korišćenje povrća i osigurava kvalitet i veći prinos. Povrće, nakon berbe brzo treba brzo rashladiti i oprati hladnom vodom. Sortiranjem se odbacuju neupotrebljive biljke. Zatim se povrće čisti, koristi u domaćinstvu ili plasira na tršište.
Nikolićeva podseća na to da se može čuvati isključivo zdravo, neoštećeno i zrelo povrće, dodajući da dužina čuvanja zavisi od vrste (npr. crni luk se bolje čuva od paradajza), sorte, načina proizvodnje i uslova čuvanja, a pre svega temperature, vlažnosti vazduha i prisustva kiseonika. U povrću se nakon berbe nastavljaju životni procesi, ali slabijim intenzitetom. Ono diše i pri tome oslobađa toplotu i ugljen-dioksid. Iz njega isparava voda, a to dovodi do gubitka u težini i smanjenja kvaliteta. Pojedino povrće ima sposobnost dorastanja (karfiol), odnosno dozrevanja (paradajz, dinja). Svi ti procesi su jači ukoliko je temperatura viša ili ako povrće nije dovoljno zrelo.
Povrće se najduže čuva na temperaturi 0°C-4°C i pri vlažnosti vazduha od 85%-90%. Šargarepa se čuva najduže oko šest meseci, zatim kupus i crni luk pet meseci, celer 3-5 meseci, karfiol 30-40 dana, paprika 40 dana, krastavac 4-5 nedelja, poluzreo paradajz 3-4 sedmica, lubenica 1-3 nedelje, zreo paradajz 10 dana.
Povrće se može čuvati u ostavi, podrumu, trapu ili specijalnom spremištu. Crni i beli luk se najbolje čuvaju upleteni u venac. Gajbe se slažu tako da između njih može da struji vazduh. Pravilnom berbom, sortiranjem i hlađenjem omogućava se kraće ili duže čuvanje povrća. Kada se ono iznosi na tržište, uz zahtevani kvalitet, mora da bude i u odgovarajućoj ambalaži. Ona obezbeđuje bolji transport, manja oštećenja i ono što je najvažnije, privlači kupca. Čista i odgovarajuća ambalaže za određenu vrstu i sortu povrća, omogućava njegov bolji plasman.
Tagovi
Autor