Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja setva
  • 06.09.2023. 07:30

Radovi u bašti: Šta sejemo i sadimo u septembru?

Povrće, lekovito i ukrasno bilje, ali i cveće se seju i sade u septembru.

Foto: Depositphoto/sid-vladimir69@yandex.ru
  • 36.008
  • 1.874
  • 0

Na pragu smo jeseni, a septembar je mesec u kome se odigravaju brojni poljoprivredni radovi, od obrade zemlje, setve do berbe. U prvom delu još stižemo da posadimo jagode. Sada se seju i sade razne vrste jesenjeg i zimskog povrća. Intenzivna je berba i sakupljanje plodova voća i povrća, traju pripreme za njihovo skladištenje. Zaokupljeni smo radovima oko zimnice, pripremaju se razne salate, pekmezi, marmelade, sokovi, kompoti, ajvar, želei i drugi recepti.

TOP pet načina kako da iskoristite sveže smokve

U zatvorenom prostoru, plastenicima i staklenicima, obavlja se berba, uklanjaju se biljni ostaci, na otvorenom se obavlja obrada zemljišta. Pred nama je setva raznih vrsta povrća, ali i ratarskih kultura. Za većinu voćnih vrsta pričekajmo sa sadnjom, jer je još rano.

Šta sejemo i sadimo?

Osim povrća sada je vreme setve i sadnje raznog lekovitog i začinskog bilja, ali i cveća. U bašti će odličan izbor biti: rabarbara, spanać, zelena salata, matovilac, rukola, razne azijske salate, rotkvica, repa, daikon, rotkva, blitva, kineski kupus, karfiol, pak čoi, cikorija, peršun, ljubičasti brokoli i druge vrste.

Birajte jesenje i zimske sorte koje bolje podnose nižu temperaturu. Za neke vrste karakteristično je da u ovakvim uslovima brzo rastu i da im je vegetacija kratka. Takve su rotkvice, repa, ali i cvekla, keleraba.

Kraj septembra je odličan za setvu luka majskog srebrenca. Zeleno, lisnato povrće koje smo posadili krajem avgusta može otići u seme, ali je u septembru ta briga svedena na minimum. Dani su sve kraći. Sada posejan neven će vas iznenaditi ranim cvetanjem na proleće, kao i nigela, ukrasni mak, različak i mnoge druge ukrasne vrste. Seje se kamilica.

Setva u plasteniku

U plastenicima se najčešće seju zelena salata, spanać. Budite oprezni sa zalivanjem. Temperature nisu više tako visoke, biljke će manje gubiti vodu, zbog toga je potrebno da smanjite količinu vode za zalivanje. Razne vrste kelja mogu prezimiti zimu i krenuti sa vegetacijom veoma rano u proleće.

Ako još niste izvadili krompir, sada je zadnji trenutak. Glavice kupusa i kelj mogu ostati na njivi. Postavljanjem agrotekstila možemo zaštiti biljke i produžiti berbu. Kelju pupčaru prikratite vrh kako bi se male glavice što bolje razvile.

Kada su glavice kupusa spremne za berbu?

Ne zaboravite da posejete pokrovne biljke. Gorušica se može koristiti i kao biljka za zeleni malč, dok su njeni mladi listovi cenjeni u gastronomiji. Za poboljšanje zemljišta biće odlični facelija, poljski grašak, ali i žitarice.


Tagovi

Sjetva zimskog povrća Setva Jesenja setva Septembarska setva Setva u septembru Setva zimskog povrća Setva povrća


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.