• Nega krastavaca
  • 02.09.2019. 08:00

Saveti za uspešnu kasnu proizvodnju krastavaca u plasteniku

Kasna proizvodnja krastavca u plasteniku može da bude proizvodnja kornišona ili proizvodnja krastavca salatara u zavisnosti od potreba tržišta ili ličnog izbora proizvođača.

Foto: Pixabay/MetsikGarden
  • 430
  • 21
  • 0

Kasna proizvodnja krastavca u plasteniku može da bude proizvodnja kornišona ili proizvodnja krastavca salatara u zavisnosti od potreba tržišta ili ličnog izbora proizvođača.

Kasni krastavac je drugi ili treći usev u plodoredu, tako da bi pre sadnje trebalo izvršiti dezinfekciju plastenika. Ovo može da se uradi sa varikinom u količini od jednog litra varikine na 30 litara vode. Dezinfikuje se zemljište, najloni, konstrukcija itd. Nakon presađivanja obavezno je navodnjavanje sa dužim intervalima. Norme i intervali navodnjavanja zavise od faze razvoja biljke i spoljnjih temperatura. Sa porastom biljke, povećavaju se norme i intervali navodnjavanja. Najveća norma navodnjavanja je u fazi intezivnog branja, a intervali su svaka dva do tri dana u zavisnosti kada je berba. Što se tiče prihrane, ona se obavlja zajedno sa navodnjavanjem i razlikuje se po fazama razvoja biljke, savetuje Živko Šašić iz PSSRS.

U fazi ukorenjavanja prihrana se vrši NPK đubrivima formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini do 1,5 grama po biljci nedeljno.

Uzgoj krastavca: Koji način proizvodnje je najbolji?

U drugoj fazi, fazi porasta do prvog branja, prihrana se vrši NPK đubrivima formulacije 1:1:1 u količini od dva grama po biljci nedeljno.

Treća faza je faza od početka branja pa do kraja branja. U ovoj fazi prihrana se vrši NPK đubrivima formulacija 2:1:2 ili 2:1:3 u količini do tri grama po biljci nedeljno. Ako na biljci imamo veći broj zametnutih plodova, prihrana u trećoj fazi može da se promeni u đubrivo sa naglašenim sadržajem kalijuma formulacije 2:1:4 ili 1:1:4 u navedenoj količini za ovu fazu.

Akcenat na plamenjači i pegavosti lista

Najveći akcenat što se tiče zaštite treba staviti na plemenjaču i pegavost lista. Zaštitna sredstva koja se koriste su na bazi: metalaksil, mankozeb, azoksistrobin, propineb, piraklostrobin i dr. Preporčuje se korišćenje fungicida sa jednom ili dve aktivne materije. Isto tako, aktivne materije prilikom svakog tretiranja treba menjati kako patogeni ne bi razvili otpornost. Količina i koncentracija zaštitnog sredstva treba da je prilagođena fazi razvoja biljke. Tretiranje se uvek vrši od vrha prema korenu. Prilikom pojave prvih cvetova treba voditi računa o pojavi tripsa i vršiti preventivna tretiranja. Ovaj period može da bude i kraći u zavisnosti od količine insekata. Tako da se praćenje brojnosti insekata vrši postavljanjem plavih lepljivih ploča/traka.

Proizvodnja kornišona - kako sprečiti bolesti i insekte?

Za praćenje brojnosti insekata na 100 metara kvadratnih plastenika, potrebno je pet traka. Drugi štetni insekti su lisne vaši pa njihovu pojavu i brojnost treba pratiti jer su vaši jedni od prenosnika virusa. Praćenje njihove brojnosti vrši se pomoću žutih lepljivih ploča, a tretiranje se vrši kada broj insekata prelazi ekonomski prag štetnosti. Isto tako, površine oko plastenika treba održavati, najbolja je stalna dodatna obrada (tanjiranje ili freziranje) ili postavljanje mreže protiv insekata na otvorima plastenika, savetuju iz PSSRS.


Tagovi

Uzgoj krastavca Nega Plastenik Plamenjača Pegavost lista Zaštita Dezinfekcija