Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kikirikija
  • 30.04.2023. 10:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bač

Šta je potrebno za proizvodnju kikirikija?

Kikiriki priprada rodu mahunarki, seje se tokom kasnog proleća, najvažnija mera nege je zagrtanje jer se plod formira ispod površine zemlje. Pet meseci od sadnje možete očekivati da su plodovi sazreli.

Foto: Ninoslav Bukvić
  • 3.832
  • 251
  • 0

Kikiriki je mahunarka, najviše se gaji u Africi i Americi, ali ova omiljena grickalica može uspešno da se uzgaja i kod nas na plodnom i peskovitom zemljištu. Ova biljka poreklom iz toplih krajeva veoma lako uspeva tako da je možemo naći u baštama i na manjim površinama.

Setvi ove biljke prethodi jesenje duboko oranje, a tokom proleća kvalitetna priprema koja podrazumeva kultivisanje kako bi zemljište bilo rastresito sa dobrim vodno-vazdušnim režimom obzirom da će u njemu rasti i razvijati se mahune. 

Setva

Najčešće se sadi tokom kasnog proleća, kada prođe opasnost od mrazeva. Odgovara mu dobro drenirano peskovito zemljište i sunčano mesto. Seje se širokoredno, na dubini od oko četiri centimetara, 50 do 60 cm između redova, a razmak u redu između biljaka bi trebao da bude od 15 do 20 cm.

Kako nam je rekao Ninoslav Bukvić iz Bača mogu da se seju cele mahune i u tom slučaju nicanje je sporije, izlomljene mahune ili potpuno oljušteno seme. On je prošle godine kikirikijem zasadio površinu od oko 5.700 m kvadratnih (oko pola hektara). Najbolje je, kako kaže, setvu obaviti kada je temperatura oko 20 stepeni Celzijusa, a temperatura u setvenom sloju zemljišta od 12 do 15 stepeni.

Odgovara mu peskovito zemljište i sunčano mesto

Setva kako nam je ispričao naš sagovornik može da se obavi ručno, motikom praveći kućice ili jarak ili ukoliko se radi o većim površinama mašinski.

"Kikiriki niče kao i krompir, pojavljuju se prvi listići i onda treba obaviti prvo zagrtanje. Ja sam obično radio pet zagrtanja, a poželjno je i više", kaže Bukvić i napominje da se prvi cvetovi pojavlju već posle 30 dana nakon setve.

Zalivanje pepelom

Cveta predivnim žutim cvetovima, koji se lagano savijaju, a biljka ih gura pod zemlju, gde se razvijaju mahune. Upravo kada cvetovi odu pod zemlju, biljku treba zagrnuti zemljom, kako bi se mahune razvile i kako bi se dobio bogat plod. U protivnom, cvetovi ostaju na površini i osuše se. Zagrtanjem se ujedno uništavaju i korovi. Što se to više puta radi biće više ploda u zemlji i veći je prinos. Ukoliko se usev dobro neguje jedna biljka može da donese 10-15 mahuna sa tri zrna.

"U periodu cvetanja biljke obavezno obavim zalivanje pepelom razmućenim u vodi, to je odlično organsko đubrivo, izvor mikroelemenata. Nakon toga obavezno obavim zagrtanje", kaže naš sagovornik dodajući da je pepeo sakupljao u šest velikih buradi od po 200 litara. Za upotrebu u zemljoradnji preporučuje se pepeo nakon sagorevanja tvrdog drveta u domaćinstvu, a ne nakon loženja briketa i peleta.

Počeo uzgoj kikirikija, jer je njegovo ulje traženo na tržištu

Nije imao problema sa insektima i bolestima, jedini problem su bile česte kiše na kraju vegetacije. Bukvić nam je rekao da kikiriki ima bujnu masu koja može dobro doći kao hrana ovcama i kozama.

Kako se bere?

Stručnjaci kažu da je od sadnje do berbe potrebno 130 do 150 dana, a biljka je zrela kada lišće požuti mahune dobiju zlatno žutu boju dok zrno treba da ima tamno crvenu boju ljuspice.

Sa oko pola hektara 830 kg ploda

"Obzirom da nemam adekvatnu mehanizaciju berbu smo obavljali ručno, biljka se čupa iz zemlje, dobro otrese i ostavi da se malo prosuši", kaže naš sagovornik i dodaje da se kasnije mahune odvajaju od stabljike i dodatno suše, a nakon toga neophodno je da selektor odradi četkanje, pranje i da se ponovo plodovi dobro osuše. On kaže da je prošle godine imao rod od 830 kilograma, obzirom da nema mehanizaciju plaćao je radnike za sve radove. Ukoliko su površine manje posao može da se uradi u okviru porodice dok je za veće površine i ozbiljniju proizvodnju potrebna adekvatna mehanizacija, selektor sušilica, pakerica.

Na primer, na kraju savetuje da kikiriki treba dobro upakovati i zaštititi od vlage, u protivnom njegova mahuna može postati meka, a zrna mogu da užegnu.

U našoj zemlji se uvozi, obzirom da je zdrava namirnica za njim postoji velika potražnja. U prodaju ga možemo naći u ljusci, pečen, pržen, slan, a od njega se pravi kikiriki puter.


Tagovi

Uzgoj kikirikija Setva kikirikija Ninoslav Bukvić Berba kikirikija Zalivanje pepelom Zagrtanje zemljom


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.