Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompirova zlatica
  • 10.05.2018. 18:15

Suzbijanje krompirove zlatice obavite u stadijumu larve

Larve prave najveći problem, jer grickaju listove. Za kratko vreme mogu toliko da se namnože da izazovu potpuni golobrst.

Foto: Verica Matić
  • 8.437
  • 257
  • 0

Na usevima krompira ovih dana može da se uoči imago krompirove zlatice, kao i položena jaja sa naličju lista. Ovaj insekt (Leptinotarsa decemliniata) iz grupe tvrdokrilaca najveću štetu pravi na krompiru, ali i na paradajzu i plavom patlidžanu.

Ciklus razvoja krompirove zlatice

Odrasle jedinke hrane se dopunski vrlo kratko i ne nanose velike štete.  One polažu jaja, a razvoj traje od pet do 15 dana, zavisno od temperature. Iz jaja se pile narandžasto-crvene larve, čiji stadijum traje od 14 do 21 dan. One prave najveći problem, jer grickaju listove. Za kratko vreme mogu toliko da se namnože da izazovu potpuni golobrst. Larve se presvlače nekoliko puta i odlaze u zemljište, a posle desetak dana pojavljuju se novi odrasli insekti.

Suzbijanje krompirove zlatice

Kako navodi stručni saradnik za zaštitu bilja dipl.inž. Žaklina Mladenović, primenom plodoreda može se sprečiti masovna pojava krompirove zlatice. Takođe, kada su manje površine u pitanju, imaga se mogu sakupiti ručno. Ipak, pri masovnoj pojavi moraju se primeniti insekticidi.

"Veoma je važno odrediti pravi termin suzbijanja. Pogrešno je primeniti insekticid za suzbijanje odraslih insekata. To se radi samo u slučaju jačeg napada. Krompirova zlatica se suzbija u stadijumu larve, kada je i najosetljivija na insekticide", objašnjava Mladenovićeva. 

Prirodno suzbijanje krompirove zlatice

Dodaje da je prag štetnosti prisustvo četiri larve na deset biljaka. Tada se obavlja prvo tretiranje. Ono je opravdano ako je ispiljeno 40%-50% larvi.

"Krompirova zlatica vrlo brzo razvija rezistentnost na insekticide. Zato za suzbijanje treba koristiti insekticide novije generacije. Postoji veliki broj različitih insekticida registrovanih za suzbijanje krompirove zlatice od kojih su najpoznatiji: Mospilan, Match, Actara, Calypso, Tonus, Confidor, Fastac, Decis, Talstar i tako dalje", kaže Žaklina Mladenović.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Krompirova zlatica Žaklina Mladenović Insekticidi Prirodno suzbijanje Larve krompirove zlatice


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.