Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kupusa
  • 08.03.2021. 14:00

U toku je setva kupusa - obezbedite dovoljno vlage i zaštitite mlade biljke

Kupus možemo uzgajati iz rasada ili ga posejati direktno na otvoreno polje. I pored toga što podnosi hladnoću, rasad treba zaštititi od izmrzavanja.

Foto: Bigstock/yuris010
  • 243
  • 30
  • 0

Kupus je povrtna vrsta koja se lakše uzgaja u odnosu na papriku ili paradajz. Možemo je posejati direktno na leju ili uzgojiti rasad u bašti. Podnosi niže temperature, ali je potrebno odabrati osunčane terene.

Naši stari su znali da na mestu gde su palili drvo poseju seme kupusa i dobiju izvanredan rasad. Osim što vatra izvrši dezinfekciju zemljišta, papeo ga obogati hranivima neophodnim za dobar rast i razvoj mladih biljaka.

Prednosti sukcesivne berbe

Najčešće proizvođači bez puno iskustva poseju rasad na manjoj površini, a zatim odnegovane biljke prenesu na stalno mesto. U zavisnosti od sorte, kupus sejemo u nekoliko termina:

  • krajem februara i početkom marta;
  • u aprilu i maju i
  • u julu i avgustu.

Kada se seje krajem drugog i početkom trećeg meseca, za branje će dospeti tokom leta. Za kontinuiranu berbu, kada setvu obavljamo istovremeno, biće dovoljno da imaju tri sorte različite dužine vegetacije. Mada i seme iste rane sorte može da posejemo u intervalima, odnosno, svakih pet do deset dana. To će obezbediti sukcesivnu berbu, ali ćemo imati više posla. Sadnja na stalno mesto obavlja se svakih 10 dana. Mlade biljke će u tim periodima dostići veličinu za presađivanje.

Potapanje ubzava klijanje

Seme treba da je kvalitetno i bolje je da bude krupnije. Pre setve se dezinfikuje i potapa kako bi se aktiviralo i ubrzalo klijanje. Postoje razni načini njegovog aktiviranja. Najlakše ga je potopiti u toplu vodu tokom 15 do 20 minuta. Temperatura vode ne sme da pređe 50°C jer će u protivnom biti uništena klica.

Posle namakanja u toploj, na kratko se potopi u hladnu vodu kako bi se ohladilo. Zatim se prosuši, da bi semena površina bila suva i onda se može sejati. Drugi način je da ga preko noći ostavimo namočenim u mlak čaj od kamilice. Temperatura čaja treba da je oko 20°C. Nakon toga se izvadi i prosuši da ga je lakše posejati.

Seme zadržava klijavost četiri godine

Pre pristupanja ovoj agrotehničkoj operaciji treba dobro pripremiti zemljište jer je seme kupusa sitno i odgovara mu dubina od jednog centimetra. Površinski sloj zemljišta treba da je usitnjen i poravnat i da se naprave plitki kanalići u koje se polaže seme. Oni treba da budu udaljeni oko 10 cm kako bi iznikle biljčice imale dosta mesta da se razviju, a klijavost se zadržava tokom četiri godine, mada može da klija i ukoliko je staro pet ili šest godina. Ipak, ako je starije daće slabije biljke.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Nakon setve potrebno je obaviti zalivanje. U zavisnosti od vremenskih uslova, može da se izvodi u zatvorenom prostoru - plastenicima ili tunelima ili direktno u bašti. Obavlja se kada je temperatura zemljišta iznad 5°C. Kako bi pospešili nicanje i zaštitili mlade biljke od izmrzavanja, leje se mogu prekriti agroplatnom.

Usevi su spremni za presađivanje kada imaju razvijeno pet ili šest listova. Dan pre toga dobro zalijte rasad kako bi njegovo iskopavanje bilo lakše i da bi što manje oštetili koren. Sadnu rupu pođubrite i dobro nakvasite. Presadnice kupusa se sade na razmak od 30 do 45 cm u zavisnosti od sorte.

Obratiti pažnju na snabdevenost vodom jer kupus stvara veliku lisnu masu i treba mu dosta vlage.


Tagovi

Setva kupusa Rasad kupusa Setva na leje Setva rasada Dezinfekcija semena Klijanje Nicanje Zalivanje Berba


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!