Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 02.04.2020. 18:00

Uzgoj krompira bez obrade zemlje - pod slamom ili senom

Ovakav uzgoj je jednostavan, ne zahteva okopavanje i zagrtanje, a sve što vam treba je odgovarajući malč.

Foto: Depositphotos/pakhomava.gmail.com
  • 7.841
  • 149
  • 0

Sadnja krompira na konvencionalan način zahteva puno truda oko obrade zemlje, okopavanja, pa i zagrtanja. Međutim, negativni efekti globalnih klimatskih promena i ograničeni zemljišni resursi nametnuli su razvoj novih ideja o alternativnim metodama uzgoja ovog porvća bez obrade tla, poznatih pod nazivom površinska sadnja krompira.

Kako piše gardeningknowhow, za ovakav uzgoj je važno odabrati mesto s puno sunčeve svetlosti i dobar malč, a ono što je dobro je i to da se krompirova zlatica retko javlja u ovakvom načinu uzgoja.

Preporuka je koristiti vlažan malč - slamu ili seno

Umesto konvencionalne obrade tla oranjem i pripreme za sadnju, površina tla se pokrije sa slojem od pet do osam centimetara malča (slame ili sena) za šta je potrebno 100 kg za 100 m2 . Kvadratna bala sena teška je oko 15 kg i košta od 100 do 200 dinara. Slama je nešto jeftinija, ali se najčešće presuje u rolo bale čija je težina oko 230 kg, a cena je oko 2000 dinara za balu.

Poželjno je da slama ili seno koje se koriste za malč budu vlažni, stariji i seckani, ali se može koristi i suva i sveža slama, no onda će biti potrebno da se navlaži vodom ili tečnim đubrivom, prvenstveno kako bi se sprečilo odnošenje malča vetrom.

Za zbijeno tlo preporučuje se freziranje ili okopavanje

Ukoliko je površina zemlje zbijena ili obrasla korovima, možete je prekopati ili tek probosti vilama kako bi zemlja dobilo kiseonika. Tom prilikom je obogatite đubrivom, bilo ono stajsko ili kupovno organsko u peletima. Takođe, možete koristiti i kompost ili mineralno đubrivo. 

Kako i kada primeniti đubriva u povrtnjaku?

Delimično obrađena zemlja omogućava dodavanje adekvatne količine đubriva koje koren pronalazi rastom kroz tanki sloj malča i ukorenjivanjem u zemlji, a razvoj krtola će se odvijati na površini malča bez kontakta sa zemljom.

Sadnja kada su temperature od osam do 10°C

Za sadnju su potrebne temperature vazduha i tla od osam do 10°C. Krompir se sadi na razmak od 30 cm u redu i 40 do 50 cm između redova. Nakon sadnje sprovodi se prekrivanje krtola vlažnom seckanom slamom na debljinu od novih 10 do 15 cm. Suvu slamu ili seno treba zalivati vodom ili đubrivom jer se njime stvaraju povoljni uslovi za mineralizaciju pokrova. Po malču se može posuti i sveže košena trava ili zreli stajnjak kako bi dodatno sprečili odnošenje vetrom, a pritom osigurao i dodatan izvor hraniva.

Uputstva za sečenje krompira pre sadnje

Dodavanje novog sloja

Kada biljke dosegnu visinu od 15 do 20 cm potrebno je naneti novi sloj malča kako bi se držala vlaga i održavala povoljna temperatura kao što je to zagrtanje u konvencionalnom načinu uzgoja. Takođe, deblji sloj sprečava prodiranje svetlosti do krtola pa samim tim i ozelenjavanje krompira. Nakon dodatnog sloja, prekrivenu bljiku treba osloboditi razgrtanjem kako bi mogla dalje da raste i formira snažne stabljike i listove.

Jednostavna berba

Nedelju dana nakon što procveta, mladi krompiri su spremni za vađenje. Ne morate čupati celu biljku nego samo razgrnite slamu, povadite veće krtole i ponovo zagrnite malč pa će manje krtole dalje da rastu. Kada se nadzemni deo krompira osuši, završen je njegov životni ciklus i nedelju nakon toga povadite i ostale krtole. Slamu samo poravnajte i ostavite da istrune i tako obogati tlo. 


Tagovi

Uzgoj krompira Uzgoj na slami Uzgoj krompira na slami Bez obrade zemlje Malč Površinska sadnja krompira


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.