Volovsko srce ili na zapadu poznatiji kao biftek paradajz je rana sorta, a sazreva već za 80 dana od setve. Minimalna temperatura klijanja je 10°C, optimalna 24°C, a maksimalna 35°C.
Volovsko srce je paradajz koji se najčešće uzgaja u našim baštama. Srcoliki izgledom, sočni, intenzivnog mirisa - najjedriji kada ga ubereš sa stabljike i u njegovom ukusu uživaš još u bašti.
Iako se radi o poznatoj, staroj, ali popularnoj sorti, sve se više uzgaja paradajz istog naziva, ali drugačijeg oblika.
Na engleskom "Ox-heart tomato" zove se još i volovsko srce ili biftek paradajz. Mesnat je i sočan s puno komora unutar ploda, nabijenog mesa. Ima relativno malo soka i umerenu kiselost. Njegov 'rebrast' oblik više podseća na bundevu nego na srce. Težina mu može dostići čak do kilograma. Pojedine sorte su duguljastije, kruškolikog oblika.
Kod ove vrste paradajza postupak zrenja započinje iznutra tako da je plod zreo i ukusan dok spolja izgleda još pomalo zeleno. Kada je spolja potpuno crven, tada je već prezreo. Ako je ubran u pravom trenutku, na hladnom mestu (ali ne u frižideru jer zaustavlja proces zrenja i utiče na ukus) može trajati oko nedelju dana. Osim za salatu, odlična je i za punjena jela.
Ova se sorta retko uzgaja u komercijalne svrhe jer nije pogodna za mehaničku berbu.
Volovsko srce ili biftek paradajz je rana sorta, a sazreva već za 80 dana od setve. Minimalna temperatura klijanja je 10°C, optimalna 24°C, a maksimalna 35°C.
Setvu možete obaviti na zatvorenom, od kraja marta do kraja aprila, a u baštu se presađuje u maju. Dubina setve, kao i kod ostalih sorti paradajza je 0,5 cm. Naravno, možete ga posejati i direktno u zemlju u bašti, 'pod motiku', u maju.
Razmak između posađenih biljaka treba biti 50 cm. Svakako im postavite potporu zbog velikih i teških plodova, ali i zato jer ova vrsta paradajza može narasti i preko dva metra. Skratiti je možete skidanjem zaperaka.
Biljkama treba puno sunca, dobro drenirano i nađubreno tlo s relativno neutralnim do kiselijim pH.
Odžak u koju ćete posaditi paradajz, dodatno nađubrite humusom ili glistenjakom. U slučaju da koristite peletirano ili veštačko đubrivo, nakon što ste posadili biljku, đubrivo pospite oko njega, te dodatno zagrnite. U plodovima uživajte već početkom leta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka