Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz volovsko srce
  • 15.02.2020. 18:00

Volovsko srce: Isti naziv, drugačiji oblik - kakav je to paradajz?

Volovsko srce ili na zapadu poznatiji kao biftek paradajz je rana sorta, a sazreva već za 80 dana od setve. Minimalna temperatura klijanja je 10°C, optimalna 24°C, a maksimalna 35°C.

Foto: Depositphotos/smuki
  • 10.701
  • 115
  • 0

Volovsko srce je paradajz koji se najčešće uzgaja u našim baštama. Srcoliki izgledom, sočni, intenzivnog mirisa - najjedriji kada ga ubereš sa stabljike i u njegovom ukusu uživaš još u bašti. 

Iako se radi o poznatoj, staroj, ali popularnoj sorti, sve se više uzgaja paradajz istog naziva, ali drugačijeg oblika. 

Volovsko srce ili biftek paradajz

Na engleskom "Ox-heart tomato" zove se još i volovsko srce ili biftek paradajz. Mesnat je i sočan s puno komora unutar ploda, nabijenog mesa. Ima relativno malo soka i umerenu kiselost. Njegov 'rebrast' oblik više podseća na bundevu nego na srce. Težina mu može dostići čak do kilograma. Pojedine sorte su duguljastije, kruškolikog oblika. 

Rasađivanje paradajza: Kaljen rasad - otporna biljka!

Kod ove vrste paradajza postupak zrenja započinje iznutra tako da je plod zreo i ukusan dok spolja izgleda još pomalo zeleno. Kada je spolja potpuno crven, tada je već prezreo. Ako je ubran u pravom trenutku, na hladnom mestu (ali ne u frižideru jer zaustavlja proces zrenja i utiče na ukus) može trajati oko nedelju dana. Osim za salatu, odlična je i za punjena jela. 

Ova se sorta retko uzgaja u komercijalne svrhe jer nije pogodna za mehaničku berbu. 

Rana sorta paradajza

Volovsko srce ili biftek paradajz je rana sorta, a sazreva već za 80 dana od setve. Minimalna temperatura klijanja je 10°C, optimalna 24°C, a maksimalna 35°C. 

Setvu možete obaviti na zatvorenom, od kraja marta do kraja aprila, a u baštu se presađuje u maju. Dubina setve, kao i kod ostalih sorti paradajza je 0,5 cm. Naravno, možete ga posejati i direktno u zemlju u bašti, 'pod motiku', u maju. 

Šta se seje motikom, a šta uzgaja presađivanjem?

Razmak između posađenih biljaka treba biti 50 cm. Svakako im postavite potporu zbog velikih i teških plodova, ali i zato jer ova vrsta paradajza može narasti i preko dva metra. Skratiti je možete skidanjem zaperaka. 

Biljkama treba puno sunca, dobro drenirano i nađubreno tlo s relativno neutralnim do kiselijim pH. 

Odžak u koju ćete posaditi paradajz, dodatno nađubrite humusom ili glistenjakom. U slučaju da koristite peletirano ili veštačko đubrivo, nakon što ste posadili biljku, đubrivo pospite oko njega, te dodatno zagrnite. U plodovima uživajte već početkom leta. 


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Volovsko srce Biftek paradajz Paradajz Uzgoj paradajza Rana sorta


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.