Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodonosno povrće
  • 12.07.2024. 07:30

Zalivam, a krastavci gorki, paprika zakržljala, paradajz ne sazreva - šta se događa?

Temperature iznad 35°C na razne načine utiču na biljni svet. Plodonoso povrće jasno pokazuje koliko mu smetaju ovakve vremenske neprilike

Zalivam, a krastavci gorki, paprika zakržljala, paradajz ne sazreva - šta se događa?
Foto: AK grafika
  • 387
  • 43
  • 0

Toplotni talas koji traje već nekoliko dana i trajaće do kraja idućege nedelje značajno će se odraziti na sve biljne kulture. Ipak, najviše ćemo ga osetiti na povrću kao što su paradajz, krastavci, tikvice, paprika, patlidžan, boranija i drugo. 

Temperature od 35°C i više utiču na različite aspekte rasta i razvoja biljaka, uključujući razvoj plodova, oprašivanje, ukus.

Na koje povrće najviše utiče vrućina?

Paradajz

Ove nam je godine stigo ranije, pa već mnogi uživaju u plodovima svoga rada. Iako je poreklom iz južnih krajeva i voli toplotu, pri ovako visokim temperaurama se događa da je paradjz dobio crvenkastu nijansu, ali nikako da sazri. To znači da je zaustavljena proizvodnja etilena, hormona koji podstiče dozjevanje ovoga povrća.

Mogu da ometaju i transport šećera i drugih hranljivih materija iz lišća u plodove, što je ključno za pravilno sazrevanje. Takođe, može doći do opekotina, deformacija ili vršne truleži. 

Evo osam razloga zašto dolazi do pojave vršne truleži

Osim ovoga, pri ovakvim vremenskim prilikama dolazi do smanjene efikasnosti oprašivanja i zametanja plodova. Polen postaje sterilan ili manje vitalan, što smanjuje broj uspešnih oplodnji.

Iako je otporniji na sušu od drugih povrtarskih vrsta, dugotrajan nedostatak vlage uzrokuje stres što utiče na cjelokupno zdravlje biljke i sposobnost fotosinteze.

Krastavci i tikvice

Krastavci u ovakvim uslovima mogu da razviju gorak okus, kako zbog toplotnog stresa, tako i zbog povećane proizvodnje hemijskog jedinjenja kukurbitacina. Plodovi mogu biti deformisani, a oprašivanje može izostati jer je pri ovakvom vremenu smanjena i aktivnost oprašivača. 

Osim ovoga, tikvice, posebno vrlo mlade, osetljive su na opekotine. 

Obe vrste zahtevaju puno vode za rast i razvoj, pa ako nisu redovno zalivane, brzo može doći do uvenuća i propadanja. 

Paprika

Paprika je još jedna vrsta koja zahteva više vode, za nju se kaže da voli da ima glavu u suncu, a noge u vodi. U slučaju da izostane vlaga, njeni plodovi će biti manje mesnati, imaće gorkast ukus i generalno će biti slabije razvijeni i skloniji vršnoj truleži. 

Patlidžan

Kod patlidžana može doći do smanjenja plodnosti cvetova. Njegova nežna kora može biti spaljena opekotinama, a on slabo razvijen i deformisan

Boranija

Boranija će u slučaju dugotrajno visoke temperature odbaciti cvet, neće razviti zametnute plodove, oni će se sušiti ili rasti deformisano. 

Kako im pomoći? 

Jedino, a ipak puno, što možete da uradite za svoje biljke je - redovno ih i obilno zalivajte, a pritom se držite pravila.

Kada je najbolje zalivati biljke tokom vrućina? 

Malčirajte tlo oko njih, kako bi što duže zadržali vlagu. Pomozite im pomoću biostimulatora koje možete kupiti gotove (najčešće na bazi algi, ima ih u većim trgovačkim centrima) ili napravite sami. 

Ako je moguće, napravite im sjenu pomoću mreže ili agritekstila, a u plastenicima osigurajte adekvatnu ventilaciju. 

Foto: Shutterstock/Anna Klymchuk/Axente Vlad/M.C.Celić


Tagovi

Gorak krastavac Tanka paprika Fleke na plodovima Oprašivanje Zametanje plodova Paradajz ne sazreva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U 2. epizodi serijala #TalentiEUregija donosimo priču o Viti Ivičić, nagrađivanoj dizajnerki tekstila koja stvara od prirodnih materijala. Posebno je inspiriše lan, tipičan za Belu Krajinu, gde i živi. Jedna od njenih najposebnijih tehnika,... Više [+]