Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita paprike
  • 27.06.2023. 13:30

Zaštitite papriku od pamukove sovice i sovice gama

Pregledima useva paprike je uočeno i prisustvo jaja kukuruzne sovice i sovice gama. Larve obe štetočine se hrane lisnom masom, a larve kukuruzne sovice i pupoljcima, cvetovima a kasnije i plodovima.

Foto: PIS Vojvodina
  • 262
  • 34
  • 0

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja. Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo sledećih štetočina: lisnih vaši, tripsa, kukuruzne sovice i sovice gama, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Teško uočljivi trips "hara" plastenicima, posebno na paradajzu i paprici

Biljne vaši i tripsi su štetočine koje imaju sposobnost da prenose veoma destruktivne biljne viruse koji su neretko ograničajavući faktor uspešne proizvodnje paprike. Vaši su prisutne na naličju listova, a tripsi na svim biljnim delovima ali najviše u cvetovima paprike.

Pregledima useva paprike je uočeno i prisustvo jaja kukuruzne sovice i sovice gama. Larve obe štetočine se hrane lisnom masom, a larve kukuruzne sovice i pupoljcima, cvetovima a kasnije i plodovima.

Jaje sovice gama

Podsetimo, sovica gama razvija dve do tri generacije godišnje. Najzanačajnije štete na lišću prave gusenica prve generacije, početkom leta. Mogu da izazovu golobrst useva. Gusenice druge generacije javljaju se tokom avgusta septembra. Odrasli insekti lete tokom juna i jula.

Koje insekticide primeniti?

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled useva paprike na prisustvo štetočina i po potvrdi prisustva primena hemijskih mere zaštite. Sa ciljem suzbijanja lisnih vaši i sprečavanja oštećenja lisne mase od sovice gama i generativnih organa od pamukove sovice, preporučuje se primena insekticida na bazi aktivne materije:

  • formetanat-hidrohlorid - 1 kg/ha;
  • cijantraniliprol - 375 ml/ha;
  • spinosad - 0,75 - 1,25 l/ha.

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Usevi paprike Lisne vaši Trips Kukuruzne sovice Sovice gama Insekticidi Golobrst useva


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva