Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli luk
  • 14.06.2019. 08:00

Zašto beli luk nije formirao glavicu i čenove?

Razlozi mogu biti vremenske prilike, pogrešan izbor sorte, loša zemlja ili štetočine. Šta možete da uradite?

Foto: Depositphotos/simply
  • 1.935
  • 70
  • 0

Uzgajati domaći beli luk za lične potrebe nije teško, a njegov intenzivan miris i ukus su neuporedivi sa onima kupljenim u tržnim centrima. Ipak, zna se desiti da beli luk koji ste posadili jesenas ili proletos ne formira glavice i čenove što može biti razočaravajuće za svakog hobi vrtlara. 

Ove sezone ne možete više ništa promeniti jer će beli luk uskoro biti za vađenje (kada mu povenu listovi). Ipak, možete znati za ubuduće. 

Zbog čega se događa da beli luk ne formira glavice i čenove? Razlog se može naći u vremenskim uslovima. Naime, belom luku je potrebno najmanje 30 noći s temperaturama nižim od 10°C za dobar razvoj glavice. Zato je važno, ako ga sadite u proleće, posaditi ga što ranije, već u martu za šta je zemlju potrebno pripremiti u jesen. 

Pravilan uzgoj belog luka na otvorenom

Osim ovoga, razlog može biti i pogrešan izbor sorte. Možda ste odabrali sortu koja bolje raste u toplijim područjima dok druge vrste preferiraju hladniju klimu. Zato pokušajte doći do domaće, stare sorte belog luka koji se godinama uzgaja na vašem području. A onda, svake godine ostavite svoje lukovice koje ćete posaditi. Takođe, jedan beli luk pustite da ode u cvet te kada seme bude zrelo, prikupite i zasadite te jeseni. Sledeće godine ćete dobit beli luk srebrnjak, a kada ga povadite na leto, možete ga saditi te jeseni ili na proleće. 

Beli luk kralj bašte i voćnjaka - štiti od štetočina i obolenja

I ekstremni vremenski uslovi (previše vlage ili sušno razdoblje) mogu dovesti do neformiranja glavica sa čenovima. Takođe, tlo siromašno organskim materijama, ali i štetočine, uključujući nematode. Zato uz beli luk sadite kadifice i neven čiji je miris odbojan nematodama, biljnim ušima i drugim štetočinama. 

Zaštite biljke prirodnim putem

Bez obzira što vam ove godine možda nije uspeo, ovako 'nerazvijen' beli luk možete bez problema koristiti svež ili u kuvanim jelima. A dogodine će biti bolje. 


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Beli luk Uzgoj belog luka Male glavice Čenovi Temperatura Vađenje Nematode


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.