Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni paradajz
  • 27.07.2022. 07:30

Zašto paradajz ne sazreva? Previše zalivanja, sunca, azota?

Ponekad zrenje plodova paradajza predugo traje. Razlozi mogu biti brojni. Kako možemo pomoći biljkama?

Zašto paradajz ne sazreva? Previše zalivanja, sunca, azota?
Foto: Depositphotos/blackboard1965G
  • 3.602
  • 134
  • 0

Uživati u svežem i zrelom paradajzu direktno iz bašte je postalo privilegija. Međutim, uzgajivači znaju da doći do zrelih plodova nije lako i ponekad je frustrirajuće.

Ova povrćka ima svoje zahteve, treba je štiti od biljnih bolesti i štetočina, zalivati, prihranjivati, ali ni to ponekad nije dovoljno.

Hiroviti paradajz

Potrebno je znati o kakvoj sorti ili hibridu se radi. Razlika između ranih i kasnih sorti kada je u pitanju zrenje može biti veća od mesec dana. Obično do berbe prođe 90 do 110 dana.

Ponekad se dešava da plodovi predugo ostaju zeleni i nikako da promene boju. Razlog ovoj pojavi može biti neadekvatna prihrana i loša zalivna norma. Često se u želji da imamo najbolje biljke i najveće plodove pretera s količinom đubriva koja se primenjuje, posebno s azotnim. Zbog toga je neophodna balansirana prihrana. U drugom delu vegetacije smanjuje se količina azota, a povećava kalijuma. Najbolje je biljke prihranjivati samo dva do tri puta tokom vegetacijske sezone.

Drugi razlog je previše zalivanja. U želji da učine najbolje, baštovani preteraju s količinom vode. Istina je da paradajz troši velike količine vode, ali će biljkama dobro doći da je smanjimo.

Zalivanje povrća - kako to voli paradajz, a kako paprika, krastavci?

U nekim slučajevima treba dozvoliti i blago isušivanje zemlje i nestašicu vlage pre sledećeg zalivanja. Biljka će doživeti mali stres, a to može biti okidač za sazrevanje plodova.

Nikako dočekati ukusne plodove (Foto: Depositphotos/Elena@Mas)

Postavite mrežu

Osunčanost lokacije je treći razlog koji može dovesti do odloženog zrenja. Previše sunca je negativno u ovom slučaju. Potrebno je postaviti mrežu za zasenjivanje koja će smanjiti osvetljenost.

Temperatura i vremenske prilike mogu doprineti dugom čekanju. Optimalna temperatura za dozrevanje je između 20 i 25 stepeni Celzijusa. Kada temperatura pređe iznad 29 stepeni proces sazrevanja je veoma usporen. Što je duži period visokih temperatura, veća je verovatnoća pojave sporog zrenja, ali i da će plodovi biti kiseliji jer se procesi u njima ne odvijaju kako bi trebalo.

Kako sprečiti vršnu trulež plodova paprike i paradajza?

Ne treba zaboraviti važnost redovnog zakidanja zaperka i pinciranje, uklanjanje vrha biljke, sredinom avgusta. Previše zelene mase uzrokuje veliki broj sitnih plodova, a lišće odvlači hranjiva. Biljka kojoj nismo otkinuli vrh nastavlja da raste, formira novu lisnu masu, cvetove i plodove, što usporava sazrevanje na donjim etažama tokom kasnog leta.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Plodovi pradajza Zrenje paradajza Zašto Zalijevanje Zeleni paradajz


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.