Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vršna trulež
  • 24.07.2022. 07:30

Kako sprečiti vršnu trulež plodova paprike i paradajza?

Puno faktora doprinosi razvoju mrlja na plodovima. Zašto nastaju i kako možemo pomoći biljkama?

Foto: Maja Celing Celić
  • 4.364
  • 193
  • 1

Na vrhovima plodova paprike i paradajza pojavljuju se mrlje, tačnije, vršna trulež plodova, koje su rezultat fiziološkog poremećaja. Dakle, ne izazivaju ih sunce, gljivice ili drugi patogeni.

Ono šta je nama vidljivo su smeđe, sive ili crne mrlje koje nastaju kao nemogućnost biljke da ishrani plod i formira površinski sloj.

Razlozi nastanka

Do nastanka može doći zbog mnogobrojnih faktora. Suša i dug period visokih temperatura, koji se sada događa, mogu izazvati ovu, ali i pojavu opekotina od sunca. Radi se o sličnim oštećenjima ploda, a koje povrtari često zamene. Pritom se opekotine mogu javiti na svim delovima, dok se vršna trulež javlja isključivo na vrhu ploda i mrlje su tamnije. Na otvorenom polju opekotine se teže sprečavaju. Lakše je zaštititi usev u plastenicima postavljanjem mreža za senčenje.

Da se vratimo na vršnu trulež. Na nju, u kombinaciji sa sušom i visokim temperaturama, najčešće deluju neredovno, i zalivanje hladnom vodom. Održavanjem optimalne vlažnosti zemljišta sprečiće se stres od naglih promena u dovodu vode.

Vršna trulež paradajza (Foto: Depositphotos/MilaUsmanova)

Upotreba hladne vode za zalivanje može biti okidač za pojavu oštećenja. Zato ga treba obaviti tokom jutra kada su biljka i zemljište hladniji, a samim tim i šok od hladne vode je manji.

Zalivanje povrća - kako to voli paradajz, a kako paprika, krastavci?

Takođe, kisela pH reakcija deluje na dostupnost biljnih hraniva. U kiseloj sredini kalcijum postaje nedostupan biljkama i pored toga što ga u zemljištu ima dovoljno, a bitan je u formiranju normalnog ploda.

Neizbalansirana biljna hraniva i pogrešna primena đubriva su još jedan faktor. Prihranu obaviti na osnovi analize zemljišta.

Kako se boriti s vršnom truleži?

Najbolje je napraviti sve kako da do pojave uopšte ne dođe. Brojne su preventivne mere kojima možemo delovati. Uzgajajte sorte koje su otporne na vodeni stres. Ako je zemljište kiselo, povećajte vrednost njegove pH reakcije dodavanjem krečnjaka ili rastvora ljuski jaja.

Ljuske jaja - pomoć paradajzu, paprici i patlidžanu

Biljke je potrebno ravnomerno zalivati vodom koja nije hladna. Količine vode treba da su prilagođene. Možemo svake dve godine testirati pH reakciju zemljišta barem priručnim sredstvima. Tako ćemo znati koju vrstu đubriva trebamo dodati. Potrebno je povećati sadržaj organskih materija u zemljištu, a površina se može malčirati što će doprineti čuvanju vlage.

Važno je redovno uklanjati zaperke i višak listova. U uslovima visoke temperature biće neophodno više vode koja prolazi kroz listove i gubi se isparavanjem. To znači da će u plodove stići manja količina kalcijuma što je više lisne mase.

Ovaj zaperak je trebalo ranije otkinuti (Foto: Depositphotos/Kingan77)

Treba obaviti folijarno tretiranje listova kalcijumovim hloridom u količini od 10 do 30 grama na 10 litara vode ili kalcijum nitratom u količini od 13 do 15 grama na 10 litara vode. Tretiranja se izvode ujutro ili uveče.

U sprečavanju pojave i lečenju pomoći će i rastvor mleka koji primenjujemo u zaštiti od plamenjače. Potrebno je jedna litra mleka i devet litara vode, a izvode se dva do tri tretiranja u razmaku od nedelju dana.

Tretiranje možemo obaviti rastvorom pepela. U 10 litara vode otopimo tri čaše (od 200 mililitara) drvenog pepela, dobro promešamo i ostavimo dva dana. Posle toga rastvor procedimo i primenjujemo na biljke. 


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Vršna trulež Paprika Trulež ploda Mrlje na paprici Nedostatak kalcijuma Paradajz Mrlje na paradajzu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.