Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nutritivne osobine
  • 04.12.2022. 12:00

Zdravlje je u kupusu - obavezan na prazničnoj trpezi

Ukusna i lekovita namirnica neizostavan je deo prazničnog jelovnika.

Foto: Depositphoto/maxsol7
  • 83
  • 38
  • 0

Godina se bliži kraju, a s tim privođenje i sumiranje mnogih rezultata i računa. Predstoji nam ispraćanje stare i doček Nove godine, kao i mnoga druga slavlja i slave. Na trpezama vrednih domaćica neizostavna je sarma kao najpoznatije jelo sa kupusom.

Ova povrtnica Brassica oleracea potiče iz Kine gde se u tradicionalnoj medicini još uvek koristi kao lek. To je višegodišnja biljka iz porodice krstašica Brassicaceae, gde još pripadaju: karfiol, brokoli, prokelj, kelj, raštan i druge vrste. Konzumira se u svežem stanju kao salata, a od njega se prave razna variva i jela. Znamo da je zdrav i obiluje vitaminom C što utiče na jačanje imuniteta, ali dobro se prisetiti i njegovih drugih kvalitetnih osobina.

Lekovito, niskokalorično povrće

Ubraja se u hranjive i veoma zdrave namirnice. Kako obiluje mnogim nutritivnim osobinama treba ga često jesti. Niske je kalorijske vrednosti, a bogat vitaminima i mineralima potrebnim za normalno funkcionisanje našeg organizma. Iz tog razloga se može naći u sadržaju mnogih dijeta. Najzastupljeniji je vitamin C i beta karoten, a od minerala kalijum, gvožđe, mangan, sumpor, bakar, kalcijum i fosfor.

Još nije kasno da se glavice stavite u kace na kišeljenje (Foto: Enid Jukić)

Listovi su vrlo sočni, jer imaju 92,52 odsto vode to je glavni razlog zbog kojeg se u kupusu krije tako malo kalorija. Ne obiluje ni proteinima kojih ima 1,21 odsto, a masti su u tragovima 0,18 odsto i 2,3 odsto dijetetskih vlakana. Pored nesvarljivih, ima svarljive ugljenohidrate u formi šećera, zahvaljujući kojima se procesom fermentacije dobija kiseli kupus. On je veoma zdrav i konzumira se širom sveta, jer sadrži prirodne probiotike koji neguju crevnu floru i poboljšavaju varenje. 

Redovna konzumacija doprinosi zdravlju

Prisustvo antioksidanasa pomaže u borbi protiv upalnih procesa u organizmu, posebno sulforafan koji ima antikancerogena svojstva. Redovna konzumacija smanjuje nivo holesterola i procenat masti u organizmu i tako štiti kardiovaskularni sistem, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Minerali kalcijuma i kalijuma pomažu pri regulisanju krvnog pritiska.

Ubraja se u najznačajnije namirnice za rad i zdravlje mozga. Sadržaj vitamina K i antocijani poboljšavaju mentalnu funkciju, koncentraciju i deluju u odbrani od Alchajmerove bolesti i demencije.

Listovi se koriste kao obloge za sve upalne procese, lečenje čireva, raznih lišajeva na koži, bronhitisa, kašlja, malokrvnosti.

Kako da kiselite kupus ribanac?

Još nije kasno da se glavice stavite u kace na kiseljenje, ako to niste stigli ranije da uradite. Ukoliko se zbog toplog vremena proces kišeljenja nije mogao odvijati kako treba pa je došlo do kvarenja možete ukiseliti novu količinu. Pijace imaju još u ponudi dovoljno kupusa i krajnje je vreme da se to uradi.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Kupus Uzgoj Kišeljenje kupusa Lekovita svojstva kupusa Prirodni probiotik


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.