• Potrošačka korpa
  • 03.04.2020. 15:00

Cene hrane naglo pale u martu - razlog pandemija i urušavanje cena nafte

FAO indeks cena potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u martu za 4,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, na prosečna 172,2 boda.

Foto: JumpStory
  • 85
  • 34
  • 0

Cene hrane naglo su pale u martu na svetskim tržištima, pogođene osetno smanjenom potražnjom zbog pandemije korona virusa i urušavanjem cena nafte, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO indeks cena potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u martu za 4,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, na prosečna 172,2 boda.

"Glavni su razlozi pada cena faktori na strani potražnje, ne ponude. Potražnju pritiskaju sve gori izgledi za privredu", naglašava isperd FAO-a Abdolreza Abasjan.

Pad indeksa cena šećera i biljnih ulja

Najviše je pao indeks koji iskazuje kretanje cena šećera, čak 19,1 odsto u odnosu na februar, zbog pada potrošnje povezanog sa širenjem virusa u mnogim zemljama. Dodatni je razlog bila i manja potražnja proizvođača etanola zbog kraha cena sirove nafte.

Ne znaju šta će sa naftom - cene padaju ispod nule?

Indeks cena biljnih ulja potonuo je 12 odsto, odražavajući oštar pad cena palminog ulja, povezan s pojeftinjenjem nerafiniranih mineralnih ulja i pojačanom neizvesnošću kada je u pitanju uticaj epidemije na tržište.

"Cene nafte više su nego prepolovljene u prošlom mesecu, što znatno utiče na biogoriva, važan izvor potražnje na tržištima šećera i biljnih ulja", objašnjava FAO analitičar Peter Tones.

Cene mesa nepromenjene

Indeks cena mleka pao je tri odsto pod uticajem sniženih cena i manje uvozne potražnje za obranim i punomasnim mlekom u prahu.

Što se tiče mesa, cena je bila gotovo nepromenjena u odnosu na februar. 

Cene žitarica smanjile su se 1,9 odsto, zbog obilne ponude i povoljnih izgleda za ovogodišnji rod. Izuzetak je bio pirinač koja je poskupela zbog vijetnamske zabrane izvoza.

U odvojenom izveštaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je povisio procenu svetske proizvodnje te vrste hrane u 2019. godini.

Rusija smanjuje kvote na izvoz žitarica?

Tones je potvrdio prognozu prema kojoj ove godine u svetu trebalo da bide proizvedeno ukupno 763 miliona tona pšenice, gotovo kao i prošle, rekordne godine.


Tagovi

Hrana Cene Žitarice Mleko Šećer Meso Potrošačka korpa FAO Indeks


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Za vreme novogodišnjih praznika retki su domovi u kojima se ne kiti jelka. Svake godine se apeluje na građane da, ukoliko žele prirodnu, kupe jelku sa busenom. Pre svega, na taj način se utiče na smanjenje seče četinara u šumama, time podrž... Više [+]